El sindicat USTEC-STEs emprendrà accions legals si es manté l’obertura de centres escolars dilluns

L’organització s’ofereix a presentar denúncies a Inspecció de Treball en els centres on no es garanteixi la “màxima seguretat”


USTEC-STEs ha anunciat que emprendrà les accions legals que consideri oportunes si el Departament d'Educació "continua obligant els docents de manera irresponsable a assistir als centres el proper dilluns". Aquestes accions, diu en una carta enviada als centres i al professorat, serviran per denunciar la vulneració de la llei per part dels representants de l'administració i dels equips directius.

En aquest sentit, el sindicat se posa a disposició del conjunt de treballadors per presentar una denúncia a Inspecció de Treball centre a centre si es comprova que no es garanteix la màxima protecció i seguretat en matèria de riscos laborals davant del coronavirus. En la missiva, constata que l'obertura de centres ara al juny "respon més a un experiment que no pas a una necessitat, sobretot que es planteja a partir de paràmetres polítics, econòmics, però no pas pedagògics". Dit això, assenyala un conjunt de mesures que, al seu parer, caldria incloure en els plans que han de redactar les direccions dels centres abans d'obrir.

Així, USTEC-STEs creu que cal que els plans exigeixin la plantilla necessària per comptabilitzar el treball presencial i telemàtic; la realització tests PCR a tots els treballadors; que s'utilitzin màscares tipus FFP2, sense vàlvula d'exhalació, com a úniques mascaretes que garanteixen la protecció individual, així com pantalles facials si s'han de fer tasques que no permetin mantenir la distància de seguretat. A més, creuen que cal establir un mínim de tres torns de neteja diaris i garantir suficients producte d'higiene.

El sindicat recorda diversos articles de la Llei de prevenció de riscos laborals, i destaca que el treballador té dret a interrompre la seva activitat i abandonar el lloc de treball, si calgués, quan consideri que aquesta activitat comporta un risc greu i imminent per a la seva vida o la seva salut. A més, si l'empresa no adopta les mesures necessàries per garantir la seguretat ti salut dels treballadors, els seus representants legals poden acordar la paralització de l'activitat.

Educació insisteix en la mesura

Tot i així, el Departament d'Educació ha assegurat que la inspecció educativa garantirà que totes les famílies que vulguin portar els seus fills a qualsevol escola en els supòsits previstos en el pla de reobertura de centres "ho puguin fer". Així ho han indicat fonts de la conselleria després que l'escola Camins de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) hagi informat el pares que no obriran el centre al juny si el territori entra en Fase 2, perquè no està "plenament" garantida la seguretat de la comunitat educativa ni comparteixen la forma en què s'hauria de reobrir. El pla de reobertura d'Educació ordena l'obertura dels centres a partir de l'entrada en fase 2.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article