Més d’un miler de persones vulnerables ha passat pels equipaments habilitats a Barcelona arran de l’estat d’alarma

La majoria són persones sense llar mentre que un 33% venen d’habitacions rellogades, pensions o casa d’un familiar


Els set equipaments activats a Barcelona per allotjar persones vulnerables arran de l'estat d'alarma i el confinament han atès 1.025 persones entre la data d’obertura i el 13 de maig. Així ho ha anunciat aquest dijous la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, que també ha dit que almenys tres dels equipaments seguiran funcionant com a mínim fins al 31 de desembre. La majoria dels atesos venien de viure al carrer, però un 33% tenien habitacions rellogades, vivien a casa d'algun familiar i per alguna circumstància han patit un "gir" a la seva vida, ha dit Tarafa. Els equipaments extraordinaris tindran un cost addicional de com a mínim nou milions d'euros en el pressupost municipal del 2020.

"Barcelona ha fet un esforç sense precedents per a les persones sense llar", ha dit Tarafa, en relació a les més de 750 places addicionals creades durant l'estat d'alarma per facilitar el confinament i l'atenció dels més vulnerables. Des de l'obertura dels centres fins ara, les persones que hi han acudit ha anat variant, amb alguna entrada i sortida, per això fins al 13 de maig s'han atès 1.025 persones. Actualment segueixen allotjades 554 persones.

Entre les 471 restants s’han produït 344 marxes voluntàries, 84 expulsions per l’incompliment de les normes, 22 derivacions a hotels-salut i 21 a d’altres dispositius socials. Les 750 places addicionals s’han afegit a les 2.200 que ja estaven operatives en altres recursos abans de l’estat d’alarma i que han seguit funcionant durant aquest període. Per tant, en aquests mesos Barcelona té fins a 2.950 places per a persones sense llar.

Desescalada per als equipaments temporals

El primer equipament que deixarà de funcionar serà el dispositiu de Sant Joan de Déu Serveis Socials i l’hotel salut que gestiona Sant Pere Claver, pensats per facilitar l’aïllament de persones amb simptomatologia de Covid-19 o que han tingut contacte amb persones positives. Previsiblement, ho farà a partir de l'1 de juliol. D'altra banda, el Pere Calafell tancarà momentàniament el 30 de juny per fer-hi obres de reforma a l'estiu.

Els següents a desmuntar-se seran els dos pavellons cedits per Fira de Barcelona, que seguiran operatius amb una capacitat de 450 places fins al 30 de setembre. Per altra banda, els altres tres espais extraordinaris restants seguiran funcionant com a mínim fins al 31 de desembre. Es tracta de l'equipament per a dones que gestiona Progess, l’equipament per a joves en situació de carrer que gestiona Superacció i l’equipament per a persones amb addiccions cedit per la Fundació Pere Tarrés i que gestiona l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). Tots tres sumen 160 places.

Casos positius i perfils atesos

Durant l'estat d'alarma s'han practicat 1.106 proves PCR entre els allotjaments habituals i els extraordinaris, segons dades del 21 de maig. S'han detectat 133 casos positius i s'han fet 100 trasllats a Hostel Salut i 17 hospitalitzacions. No hi ha hagut cap cas de defunció. De les 1.025 persones ateses en total un 87% eren homes i un 13% dones. El 59% de les persones ateses té nacionalitat estrangera no comunitària, el 8% nacionalitat comunitària i el 33% restant nacionalitat espanyola. Entre les dones el pes de la nacionalitat espanyola creix fins a representar el 46% del total.

El 36% dels homes atesos es troben en situació d’irregularitat administrativa, una proporció que en el cas de les dones baixa al 19,5%. Un 10% addicional d’homes i un 15% de les dones disposen de permís de residència però no de permís de treball. A més a més, 19 persones allotjades són sol·licitants de protecció internacional i 5 tenen reconegut l’estatut de refugiat.

El 70% dels homes i el 46% de les dones que han entrat en els recursos d’emergència dormien al carrer prèviament. Un 7% dels homes i un 15% de les dones estaven en altres recursos institucionals com hospitals, altres centres de serveis socials, centres de menors o centres penitenciaris. El 23% d’homes i el 39% de dones que falta a cadascun dels percentatges vivien en habitacions rellogades, compartint habitatges amb amics o familiars, en hostals, pensions o en immobles ocupats. Entre el conjunt de les 1.025 persones ateses, un 8% pernoctava en altres municipis de l’àrea metropolitana abans d’accedir als recursos, un 7% provenia de municipis més llunyans i fins a un 17% addicional ha preferit no informar del lloc on estaven abans de l’entrada al recurs.

Crit a la Generalitat

Mantenir les persones allotjades en els diferents recursos creats durant l'estat d'alarma tindrà un impacte en les finances municipals addicional de nou milions d'euros, que faran pujar fins a 44 milions la partida destinada a persones sense llar i vulnerables. "Seguirem fent molt però cal fer molt més des de les altres administracions", ha dit Tarafa. La regidora ha remarcat que Barcelona no pot absorbir i resoldre "en solitari" la situació de les persones sense llar "de tot Catalunya".

"L'Ajuntament de Barcelona no pot fer de Generalitat, ha de ser un tema de país", ha dit demanant un abordatge "molt més contundent" criticant que l'estratègia de sensellarisme de la Generalitat tingui una dotació que no arriba a un milió d'euros. Davant d'això, Tarafa ha demanat que el Govern augmenti el pressupost per aquesta partida "com a mínim" fins a deu milions d'euros.

L’Ajuntament calcula que així seria possible posar en marxa de manera equilibrada arreu de Catalunya cinc centres residencials amb 50 places cadascun i uns 200 pisos del projecte Primer la Llar (housing first) amb acompanyament social especialitzat, la qual cosa permetria sumar 450 places d’acollida addicionals. Segons dades facilitades aquest dijous, mentre que Barcelona suma més de 2.000 places, a a resta de l’Àrea Metropolitana són unes 80 i a la resta de Catalunya "amb prou feines arriben a les 100".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article