La comissió de govern de la Renda Garantida reclama facilitar la tramitació i gestió de l'Ingrés Mínim Vital

Demana establir convenis i que la gestió s'atorgui a qui ja tramet prestacions no contributives


La Comissió de Govern de la Renda Garantida ha demanat establir "de forma urgent" convenis de gestió, que han de permetre garantir "que la gestió s'atorga a qui ja gestiona prestacions no contributives". En un comunicat, ha celebrat la creació de l'ingrés i ha afirmat que la possibilitat de tenir una renda estatal de terra social "permet incrementar totes les eines d'inclusió social, eradicació de la pobresa i de promoció dels drets de ciutadania de Catalunya". Ha afegit que això es referma pel caràcter "subsidiari" de les prestacions autonòmiques i la compatibilitat i complementarietat de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) sobre l’Ingrés Mínim Vital (IMV). Segons la Comissió, s'ha d'evitar la complexitat de la gestió dispersa o, fins i tot, la pèrdua sobtada de drets.

També s'ha de treballar perquè sigui "una eina més" de la xarxa de protecció social de Catalunya i que s'articula en el marc de relació territorial existent. En línies generals, reclamen que l'articulació del nou ingrés serveixi per donar una resposta "àgil, coordinada i eficaç" i que es contemplin mesures d'acompanyament al dret, per facilitar l'accés al màxim als més vulnerables.

La Comissió ha establert que aquesta nova prestació ha de ser "necessàriament una eina més" dins de les xarxes de protecció social que es reconeix a l'Estatut de Catalunya i ha de servir perquè la ciutadania tingui una major protecció i "evitar dobles itineraris i finestres d'accés".

"Aquesta eina, necessària i imprescindible, ha d'incloure's amb les definides per les lleis catalanes i al seu propi marc competencial perquè així ho determinen les seves competències i alhora la seva Llei de Serveis Socials i ha d'encaixar-se en les eines preexistents", ha manifestat. Per tot això, han valorat la gestió coordinada com a element important, positiu i eficaç per implementar una finestra única i facilitar la tramitació i gestió.

D'altra banda, la comissió de govern ha recordat que l'IMV és una renda de garantia d'ingressos, mentre que la RGC és una "renda d'activació". "Cal que les polítiques apropin la gestió i tramitació a la ciutadania, per fer-se més útil i cal posar en pràctica la complementarietat i compatibilitat de la RGC i l'IMV, com eines positives per aquest objectiu de la lluita contra la pobresa i l'exclusió social", ha resumit. La comissió de Govern de la RGC està formada per la Generalitat, els sindicats UGT i CCOO, les patronals Foment i Pimec, la Taula del Tercer Sector, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

El Govern torna a demanar-ne la gestió

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha explicat que el departament està elaborant una revisió tècnica de la Llei de la Renda Garantida per com a mínim facilitar bona part de l'acreditació dels requeriments, perquè quan una persona ja té l'Ingrés Mínim Vital, és molt probable que pugui també rebre la renda catalana. En tot cas, ha insistit que per evitar aquest doble tràmit seria millor que la Generalitat gestionés la prestació aprovada pel govern espanyol.

En declaracions a Ser Catalunya, Ginesta ha subratllat que els col·lectius que reben aquest tipus de prestacions s'allunyen si hi ha excessiva complexitat administrativa i burocràtica, i ha constatat que tal i com estan les coses hauran de passar per tres finestretes per cobrar les ajudes. En aquest sentit, ha reconegut que des de l'administració s'ha "abusat de l'excés de control, de verificació de requisits". "A vegades no som suficientment eficients i efectives a l'hora de reconèixer els drets de les persones", ha admès.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article