El personal sanitari torna a concentrar-se per exigir un model totalment públic “capaç d’afrontar qualsevol pandèmia”

Assegura que amb més recursos i previsió “s'hagués pogut donar una millor resposta a la Covid-19”


Centenars de professionals sanitaris tornen a concentrar-se aquest dimecres davant d'hospitals i centres d'atenció primària (CAP) de diverses ciutats catalanes per reclamar "una sanitat 100% pública capaç de fer front a qualsevol pandèmia". Asseguren que "amb més recursos i més previsió" s'hauria pogut donar una millor resposta a la Covid-19 i reclamen recuperar les retallades que arrosseguen des de 2010. Ho ha explicat la portaveu de la Plataforma Assembleària de Treballadors del Parc Taulí (PATT), Txus Merino, en la protesta que s'ha fet a Sabadell. Aquestes concentracions s'emmarquen en la campanya ‘Primavera sanitària’ que Sanitàries en Lluita, va posar en marxa la setmana passada i que preveu mobilitzacions durant tot el mes de juny.

Després de la "greu situació" que els professionals sanitaris han viscut a causa de la Covid-19, el sector reclama al Govern que aposti per una sanitat totalment pública i "deixi d'abocar diners a la concertada". Considera que cal dotar els hospitals de tots els recursos, tant econòmics com de personal, per poder fer una previsió adequada i afrontar qualsevol malaltia o pandèmia que pugui arribar. "No pot ser que a l'hivern arribi el virus de la grip i tornem a tenir les urgències col·lapsades", comenta Txus Merino, portaveu de la Plataforma Assembleària de Treballadors del Parc Taulí.

Merino, que ha participat en la concentració que s'ha fet a l'exterior del centre sabadellenc, ha assenyalat que el model actual està "molt privatitzat" i ha reclamat unificar les condicions de treball de tots els empleats d'aquest sector amb un conveni 100% públic. "No pot ser que si treballes en un hospital públic tinguis una situació diferent a si treballes en un centre públic gestionat per una corporació privada com la del Parc Taulí, o en un equipament concertat", indica.

Així mateix, ha recordat que una de les principals demandes de Sanitàries en lluita és la recuperació del 5% del salari que els professionals van perdre el 2010 a causa de les retallades, o el complement per objectius (DPO), que també van deixar de percebre. Alhora, considera que cal apostar per contractes que concedeixin major "estabilitat" a les plantilles i exigeix que els equips de protecció individual (EPI) estiguin garantits en tot moment i en tots els centres.

Merino considera que cal que la consellera de Salut, Alba Vergés, es reuneixi amb els representants del sector per abordar totes aquestes inquietuds. Alhora encoratja la ciutadania a donar suport a les reivindicacions que s'estan fent a través d'aquest moviment perquè el futur de la sanitat afecta tota la ciutadania: "No volem aplaudiments, nosaltres fem la nostra feina i l'únic que necessitem és poder treballar en condicions per donar als pacients la millor atenció possible", comenta. Sanitàries en lluita també vol que s'incrementi la inversió en atenció primària, salut comunitària i prevenció.

A banda del Parc Taulí, el col·lectiu també ha convocat al llarg de la jornada diverses concentracions en centres com l'Hospital del Mar, el Clínic o el Sant Pau, a Barcelona; el Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, o l'Hospital de Mataró, entre altres. També s'ha fet una protesta a les dues del migdia davant del CAP Pare Claret de la capital catalana. Aquesta setmana és la segona en què es duen a terme aquestes mobilitzacions. La previsió és que es repeteixin al llarg de tot el mes de juny i no es descarta convocar una vaga general de tot el sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article