El 70% de les entitats de Barcelona han aturat o reduït l’activitat durant el confinament

Torre Jussana constata en una enquesta l’impacte de la Covid-19 en la major part de les 5.400 organitzacions de la ciutat


El confinament ha obligat al 70% de les entitats de Barcelona a aturar o reduir substancialment l’acció social, cultural, educativa i democràtica que realitzen. Així ho constata Torre Jussana en una enquesta sobre l’impacte de la Covid-19 en la major part de les 5.400 organitzacions, una xifra que, segons la institució, “posa de manifest la importància de mesures per recuperar l’acció associativa.

“La crisi sanitària causada per la Covid-19 i el confinament que se n’ha derivat ha tingut un impacte molt important en les entitats no lucratives de Barcelona i en la important acció que realitza a la ciutat en tots els àmbits”, afirmen a la institució que dona suport a les associacions barcelonines. 

De fet, segons les dades, un 70% d’aquestes organitzacions han hagut d’aturar la seva activitat (32%) o l’han hagut de reduir substancialment (38%). En canvi, només prop d’un 13% ha vist la seva tasca incrementada. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de la primera onada de resultats de l’enquesta sobre l’impacte de la crisi de la Covid-19 en les entitats no lucratives de Barcelona, elaborada.

De l’estudi també se’n deriva que les entitats composades totalment per persones voluntàries i aquelles que han hagut d’acomiadar a tota la plantilla mitjançant ERTO són les que “més han paralitzat o reduït la seva activitat”. En l’informe de la primera onada de resultats de l’enquesta també s’han analitzat les necessitats i les preocupacions de les entitats sense ànim de lucre, amb l’objectiu de poder generar accions i recursos encaminats a donar-hi resposta.

La caiguda d’ingressos, la principal preocupació

Pel que fa a les preocupacions, destaca la reducció del nivell d’ingressos propis, com mantenir l’acció de l’associació des de la distància i el desconeixement de l’estat dels processos de les subvencions a les quals s’han presentat les entitats.

Pel que fa a les necessitats, les organitzacions han destacat la necessitat de disposar d’informació que permeti planificar les accions futures de l’entitat, tant pel que fa a com es podrà realitzar la seva activitat presencial (ús de l’espai públic, actes amb presència de públic, etc.) com pel que fa a informació sobre els recursos que permeten desenvolupar la seva activitat (terminis de les subvencions, futur dels contractes públics, etc.). L’enquesta va ser realitzada entre el 9 d’abril i el 3 de maig a través d’un formulari en línia. Es van obtenir 813 respostes vàlides d’un univers de 5377 entitats registrades a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article