La crisi derivada de la Covid-19 agreuja la vulnerabilitat social del jovent tutelat i extutelat 

Punt de Referència adverteix que queden exclosos tant de l'Ingrés Mínim Vital com de la Renda Garantida


El col·lectiu de jovent tutelat i extutelat ha quedat exclòs en els recentment aprovats decrets sobre la Renda Mínima Vital i la Renda Garantida de Ciutadania, segons alerta Punt de Referència. L’entitat, que acompanya aquests joves en el seu procés d’emancipació, lamenta que un 38,3% del jovent que atenen no té dret a l’ingrés mínim vital i de la renda garantida de ciutadania. “Sense feina, sense ajudes, el futur per a ells serà molt complex”, denuncien. 

Punt de Referència ha fet un seguiment de la situació de cent joves als qui atén, i ha detectat que la precarietat ha augmentat entre ells. En l’àmbit laboral, el 69% del jovent que treballava ha vist perjudicada la seva situació laboral. D’aquests, un 44% ha patit un ERTO, un 33% desconeix la seva situació laboral i un 12% ha perdut la feina.

Els qui no tenien feina, veuen aquesta meta encara més lluny. Pel que fa a l’habitatge, un 28% del jovent que s’ha emancipat viu amb dificultats per pagar el lloguer, un 13% no disposa de cap ingrés mentre espera ser atès en algun habitatge social. En l’ àmbit formatiu, un 44% ha vist aturades les pràctiques formatives, un 14% no ha pogut continuar els estudis a distància, mentre que un 23% han demanat més suport a l’entitat per fer front als estudis. 

Crida per trobar voluntaris referents 

En aquest context d’incertesa i alta vulnerabilitat, Punt de Referència fa una crida a la ciutadania de Barcelona per oferir la possibilitat de ser referents d’aquest jovent, i acompanyar-los en l’emancipació obligada als 18 anys En aquest sentit, l’entitat indica que obre 45 places de voluntariat en els seus projectes de mentoria social, que s’iniciaran en el mes de setembre. 

“A Barcelona, compartim veïnatge també amb el jovent que ha viscut part de la infància tutelada, sense una xarxa familiar que li doni suport diari”, recorda l’entitat, que des de fa 23 i anys i fins a dia d’avui, ha possibilitat que 587 joves tinguin una persona referent (mentores i mentors) amb qui comptar. Unes relacions de mentoria que en més del 72% dels casos perduren més enllà del temps acordat de participació en els projectes, gràcies als vincles de confiança que es van construint. 

“El jovent tutelat i extutelat també està vivint aquest procés de crisi amb diversitat de realitats, algunes d’elles traumàtiques, i per activar la seva resiliència caldrà més acompanyament que mai”, sostenen. 

Les persones interessades en ser referents poden informar-se a través d’unes sessions virtuals en les quals cal inscriure’s. Des de l’organització recorden que per ser mentor, cal disposar d’un mínim de dues hores a la setmana, des del mes de setembre de 2020 al mes de juny 2021, i tenir una edat entre 25 i 65 anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article