Barcelona aposta per la masoveria urbana adquirint vuit cases del nucli antic de Sant Andreu

Els inquilins aconsegueixen, després de dos anys de lluita, pagar una part amb diners i l'altra part en espècies, rehabilitant els habitatges


L'Ajuntament de Barcelona ha comprat vuit cases al nucli antic del barri de Sant Andreu per impulsar un model pioner de masoveria urbana mixta. Els seus inquilins han aconseguit, després de dos anys de lluita, pagar una part de l'habitatge amb diners, amb un lloguer assequible, i l'altra en espècies, ja que treballaran en la seva rehabilitació. 

El consistori ha comprat les vuit cases, que s'afegeixen al parc públic d'habitatge de lloguer, per 745.000 euros i amb aquesta operació ha volgut evitar l'expulsió dels veïns, que des de feia dos anys s'havien organitzat per impedir la pujada de lloguers que els plantejava la propietat. La regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín, ha animat els propietaris privats a adoptar aquesta nova fórmula davant l'actual la crisi econòmica.

Les vuit cases adquirides pel consistori estan situades al carrer Pons i Gallarza, entre els números 105 i 117, i al carrer Renart número 51. Una d'elles s'utilitza com a local i a les altres set hi viuen set famílies. Els veïns es van organitzar fa dos anys i mig per impedir que el propietari els apugés el preu. “Ens vam trobar que ens picaven a la porta per convidar-nos a marxar i no esperàvem arribar on hem arribat”, ha explicat en declaracions als mitjans Míriam Garcia, una de les inquilines dels habitatges comprats per l'ajuntament. “De l'angoixa del principi vam passar a l'organització per donar visibilitat al cas gràcies al teixit veïnal i al Sindicat de Llogateres”, ha destacat tot agraint el seu “gran suport”.

El consistori ha comprat les vuit cases a la societat Vermonta SL per 745.000 euros. A aquest preu s'hi haurà de sumar el cost de les obres de conservació que caldrà fer per adaptar les condicions dels habitatges als requeriments d'habitabilitat que s'exigeixen al parc públic, que el consistori calcula que tindran un cost aproximat de 290.000 euros.

A partir d'ara els veïns d'aquests habitatges seguiran pagant el lloguer mentre l'Ajuntament rehabilita les zones comunes i posteriorment cada veí assumirà les obres de l'interior de casa seva i pagarà alhora una renda mínima. Un cop acabi la rehabilitació dels habitatges, cosa que el consistori calcula que passarà d'aquí a dos o tres anys, els veïns de les cases del carrer Pons i Gallarza tornaran a pagar un lloguer assequible.

Les vuit cases estan qualificades urbanísticament com a ‘Zona de conservació de l'estructura urbana edificatòria’, sumen 551 metres quadrats i cadascuna d'elles té uns 70 metres quadrats. Són de planta baixa més un pis, tenen dues habitacions i la majoria té un pati a la part de darrere.

La regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona sosté que “en aquests moments complicats de crisi" la masoveria mixta és una “solució bona per les dues parts”, ja que els llogaters poden contribuir a millorar l'habitatge rehabilitant-lo sense haver de pagar un lloguer excessiu. Per aquesta raó ha convidat als propietaris privats a fer seva aquesta iniciativa, ja que, a parer seu, és complicat que l'Ajuntament trobi una situació similar a la que s'ha trobat amb les cases de Sant Andreu.

Lucia Martin s'ha mostrat molt “contenta” de poder explicar aquesta iniciativa en la qual “veïns i col·lectius en defensa del dret a l'habitatge fa més de dos anys que estaven lluitant per evitar un procés especulatiu de compravenda que segurament hauria acabat en l'expulsió” dels inquilins. A més, ha informat que amb l'adquisició de les vuit cases s'amplia el parc públic de lloguer i s'acosten als 360 habitatges públics de lloguer.

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu Enric Escofet ha dit que “és una alegria” que la figura de la masoveria “formi part del parc públic d'habitatge” però ha considerat que “és un pedaç molt petit dins d'una ferida immensa, ja que la descomposició social l'emergència habitacional que tenim i que vindrà és brutal i que queda molta feina per fer per part de les institucions i sobretot des del carrer per aconseguir el dret a l'habitatge”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article