Els sanitaris exigeixen a Salut que rectifiqui el contracte milionari a Ferrovial per fer el seguiment dels casos positius

Asseguren que la gestió l'ha de fer l'atenció primària “per lògica, coherència i major seguretat clínica”


Els sanitaris catalans han exigit al Departament de Salut que rectifiqui la contractació per fer els seguiments dels positius de coronavirus a una filial de l’empresa privada Ferrovial. Adverteixen que “per lògica, coherència i per seguretat clínica”, aquest seguiment l’ha de fer l’atenció primària. 

Des que el web de contractació pública de la Generalitat va publicar el contracte a Ferroser Serveis Auxiliars, empresa de la divisió de serveis de Ferrovial per al ‘Servei de seguiment de contactes positius mitjançant scouts’ per valor de 17,7 milions d’euros, segons va avançar el digital El Confidencial, les crítiques de diferents col·lectius de sanitaris han estat constants. 

El Col·legi de Metges de Barcelona ha estat una de les primeres organitzacions a exigir a la conselleria de Salut que “reverteixi la decisió errònia de fer que una empresa, Ferrovial, faci la gestió dels rastrejadors de la Covid-19”. El president de la institució, Jaume Padrós, ha fet una piulada on ha criticat la decisió, assegurant que la gestió l'ha de fer l'atenció primària “per lògica, per coherència i per major seguretat clínica”.

També es mostren contràries a la contractació d’aquesta empresa des del sindicat Infermeres de Catalunya qui ha criticat “l’insuficient” increment d'infermeres en l'atenció primària anunciat pel Departament de Salut i l'ha acusat de fer “contractacions milionàries” a entitats privades per dur a terme les tasques de rastreig de casos de positius. El sindicat ha enviat una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, demanant-li que rectifiqui tant la dotació com el fet que s'hagi contractat una empresa privada en el marc de les tasques de rastreig. En la missiva, Infermeres de Catalunya retreu a Salut la “greu i perillosa actitud” que ha mantingut durant la pandèmia. “Ens sembla molt greu la contractació milionària d’empreses privades per a dur a terme les tasques que poden fer els professionals d’atenció primària del sistema de salut públic”, ha lamentat el sindicat. 

En aquest sentit, ha recordat que les infermeres fan detecció, valoració i seguiment de les persones des del seu àmbit competencial i ha reivindicat que són els professionals preparats per dur a terme aquesta tasca. El sindicat ha insistit que ha estat aquest col·lectiu el que s'ha fet càrrec del seguiment dels pacients que no han requerit ingrés.

“Per això considerem intolerable que es torni a ignorar de nou a les infermeres i infermers que formen part de l’atenció primària del sistema de salut públic de Catalunya amb decisions que, lluny d’aportar recursos al sistema públic de salut, enriqueixen empreses privades per dur a terme les tasques per les quals estan preparades les infermeres i la resta de professionals del sistema públic de salut”, valoren. 

“Suport telefònic”

Per part seva, des del Departament de Salut asseguren que l’empresa contractada farà un suport telefònic i que és la salut publica “qui ha de liderar la vigilància epidemiològica”. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha rebutjat que estigui privatitzant la gestió del rastreig de casos de coronavirus i, davant les crítiques pel contracte a Ferroser Serveis Auxiliars, ha afirmat que es tracta de persones que faran les trucades als contactes i al seguiment, però no substituiran les tasques dels metges epidemiològics ni les infermeres. Ha assegurat que serà l'atenció primària qui s'encarregarà de la detecció precoç i la primera identificació de contactes.

Vergés ha afegit que feia falta gent treballant ara i que s'ha aprofitat que eren persones que ja estaven treballant al 061, estudiants d'infermeria i medicina en els darrers anys. “Estem en emergència i ens ha portat a fer-ho així”, ha dit sobre el fet que hagi estat un contracte directe, sense licitació, tal com ampara l’estat d’alarma. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article