Salut proposa que només Girona i Catalunya Central avancin a la fase 3 el proper dilluns 15 de juny

Alt Penedès i Garraf s'integren en la regió de Barcelona, que es queda de moment en fase 2 igual que Lleida


Salut proposa que només les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central avancin a la fase 3 el proper 15 de juny. La resta de regions es mantindrien com estan ara. L'Alt Penedès i el Garraf s'integren en la regió metropolitana de Barcelona i aniran al seu ritme a partir d'ara per una qüestió de mobilitat. Tota aquesta àrea es quedarà de moment en fase 2, igual que Lleida.

Girona i Catalunya Central se sumaran dilluns al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, que ja han entrat en fase 3 aquesta setmana. La consellera de Salut va descartar que en aquesta proposta es plantegés que Barcelona passés a fase 3. Ara bé, fonts de Salut no tanquen la porta a res durant la setmana i diuen que tot pot canviar. La proposta l'ha aprovada aquest dilluns a la tarda el Procicat i els informes ja s'han enviat al govern espanyol.

En un comunicat, Salut constata que es manté l'evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic, bàsicament la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva. A més, destaca l'impuls donat a l'atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR.

Segons els indicadors proporcionats pel departament, l'índex de rebrot és del 35,3 a Lleida; del 13,5 a Catalunya Central; de l'11,6 a Girona; del 9,3 a l'Alt Pirineu i Aran; del 8,8 a la regió metropolitana sud; del 5,9 a la ciutat de Barcelona; del 5,8 a Tarragona; del 3,1 a la regió metropolitana nord, i del 0,4 a l'Ebre. El risc és baix si està per sota de 30, i és moderat entre 30 i 70.

L'índex de reproducció del virus és d'1,5 a Tarragona; de l'1 a Girona i Lleida; de 0,9 a la ciutat de Barcelona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central; de 0,8 a la regió metropolitana nord; de 0,7 a la sud, i de 0,6 a l'Ebre.

Pel que fa a la incidència acumulada per 100.000 habitants en els últims 7 dies, és de 36,4 casos a Lleida; de 15,8 a Catalunya Central; d'11,1 a Girona; 10,4 a Alt Pirineu i Aran; 9,3 a la regió metropolitana sud; 8,6 a la ciutat de Barcelona; 4 a la regió metropolitana nord; 3,8 a Tarragona, i 0,6 a les Terres de l'Ebre.

Nova proposta abans d’acabar la setmana

Tot i aquesta decisió, la consellera de Salut, Alba Vergés, no descarta fer una nova proposta sobre la regió metropolitana de Barcelona i Lleida abans d'acabar la setmana, però també que les dues àrees es quedin en fase 2 una setmana més. “Podem acabar decidint que el més adient és poder esperar aquests 14 dies o que, veient la situació de l'epidèmia, es pot fer un pas endavant abans. Ho haurem de parlar amb tots els sectors”, ha indicat a TV3.

Vergés ha explicat que les propostes s'han de fer amb el màxim de temps possible, i dilluns es va plantejar que Girona i Catalunya Central passessin dilluns a fase 3 perquè era “indubtable”. Ha recordat que les fases duren 14 dies, però “això no vol dir que no es pugui moure i que hagi de ser sempre així”. “Estem oberts”, ha dit.

Decisió “prudent”

D’altra banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que “és millor esperar els 14 dies de termini” perquè la regió metropolitana de Barcelona passi a fase 3. “És prudent”, ha dit a Catalunya Ràdio sobre la decisió de Salut de no plantejar de moment que l'àrea metropolitana avanci de fase. Trilla ha afegit que una altra cosa és que els indicadors vagin millorant “i es pugui avançar uns dies aquest canvi de fase”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article