Organitzacions, víctimes i experts apel·len al consens polític per no retardar més la Llei de violència contra la infància

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts l'avantprojecte d'una llei que arriba amb deu anys de retard


La Plataforma d'Infància, Save the Children i la Fundació Vicki Bernadet han expressat la seva “satisfacció” davant l’anunci de l'aprovació de l'avantprojecte de Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència, que tindrà lloc aquest dimarts pel Consell de Ministres. 

Les entitats així ho han assenyalat en la roda de premsa que han fet conjuntament amb el pianista James Rhodes i amb Luis Pedernera, president del Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides. A més, han demanat que el Govern sol·liciti a la mesa del Congrés dels Diputats que la qualifiqui d'urgència perquè els terminis s'escurcin el màxim possible.

Les organitzacions han coincidit que és essencial que el consens polític que existeix al voltant d'aquesta llei, treballat tant pel govern del Partit Popular, com el del govern socialista, com l'actual de coalició, es traslladi a la seva tramitació en el Congrés, que ha de ser el més urgent i unànime possible. “És un text consensuat que canviarà la vida dels nens, nenes i adolescents que estan patint violència o són susceptibles d'arribar a patir-la”, ha explicat Andrés Conde, director general de Save the Children. “Cada dia de retard és un dia més de patiment per a les víctimes d’assetjament escolar, d’abusos sexuals, de maltractament… No podem continuar fallant a la infància, l'aprovació d'aquesta llei ha de ser una absoluta prioritat per a tots els grups parlamentaris”, ha afegit.

Aquesta llei introduirà importants canvis legals i situarà Espanya entre els països capdavanters a nivell mundial en la defensa i protecció de la infància i l'adolescència. Entre els principals canvis, destaca l'augment de la prescripció dels delictes comesos cap a menors d'edat, que passarà a començar a comptar des que la víctima compleixi els 30 anys en lloc que sigui a partir de la majoria d'edat. La llei també recull el reforç dels protocols de prevenció de violència a les escoles i centres d'esport i oci, així com la formació de jutges i fiscals en drets d'infància o el reforç de la prova preconstituïda com a mesura per evitar que els nens i nenes hagin de declarar moltes vegades i davant diferents agents.

Així mateix, aquesta llei té un gran enfocament preventiu i inclou l'educació afectiva i sexual com a principi transversal en l'ensenyament reglat i la formació sobre violència i protecció en els currículums formatius de professionals de centres educatius. També posa les bases per a la creació de la Conferència Sectorial de la Infància i l'Adolescència, òrgan de cooperació entre administracions públiques, quelcom que les organitzacions infància consideren fonamental per promoure l'eficàcia i eficiència en el disseny, implementació i avaluació de polítiques d'infància.

L'avantprojecte de llei també esmenta la necessitat que les administracions públiques procurin que l'atenció als infants víctimes de violència es realitzi en espais que comptin amb un entorn amigable adaptat. No obstant això, les organitzacions d'infància troben a faltar una regulació més contundent en l’àmbit judicial, entre d’altres.

Una llei molt esperada

L'anunci de l'aprovació d'aquesta llei és una notícia molt esperada per a les organitzacions d'infància, que han estat consultades durant la seva redacció, així com els infants. “La violència contra la infància és un problema alarmant. Aquesta llei llança un missatge rotund de rebuig a qualsevol forma de violència contra la infància i esperem que porti un canvi de consciència en la societat”, ha explicat Carles López, president de la Plataforma d'Infància, “Esperem, a més, que la llei vingui acompanyada d'una adequada dotació pressupostària i d'una estratègia amb mesures concretes de sensibilització, prevenció, protecció i reparació, així com de responsabilitats definides per a cada nivell administratiu”.

“Aquesta llei suposa un nou paradigma de reconeixement i un espai propici per a la visualització d'aquesta xacra social, que alhora, posarà remei a una situació injusta per a moltes víctimes a les quals, estic segura, facilitarà trencar el silenci i denunciar la seva situació”, ha recordat Vicki Bernadet. “No obstant això, el meu desig és el total compliment de les expectatives creades per a un col·lectiu que necessita l'empara del conjunt de la societat i dels seus representants, per aconseguir refer les seves vides amb el suport i ajuda de tots”, ha matisat.

James Rhodes, pianista i supervivent d’abusos sexuals, ha assegurat que “durant massa anys, centenars d’organitzacions, professionals compromesos han realitzat campanyes perquè els infants siguin honrats. Estic extremadament feliç perquè aquesta llei serà aprovada en el Consell de Ministres. Per primera vegada, sento que he jugat un petit paper en això”. Rhodes ha afegit que li agradaria que la norma fos coneguda simplement com la “Llei de la Infància”.

De la seva banda, Luis Pedernera, president del Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides, ha recordat que “el 2010 el Comitè dels Drets de l’Infant va recomanar a l'estat espanyol posar en marxa els mecanismes per comptar amb una llei d'aquestes característiques. Ja van transcórrer 10 anys, han passat diferents administracions polítiques que coincideixen en la necessitat i pertinència d'aquesta, però els infants a Espanya encara no gaudeixen de la protecció d'un instrument jurídic d'aquestes característiques. L'estat espanyol no pot permetre's que els nens i nenes continuïn quedant enrere, per això encoratjo als legisladors que tindran a les seves mans la tasca d'aprovar el text a fer-ho amb la serietat i urgència que exigeix un deute històric amb la infància”.

La violència contra la infància a Catalunya

A Catalunya, durant l'any 2019 es van registrar 2937 denuncies per violència domèstica contra menors d’edat a Catalunya. D’aquestes, 921 van ser denuncies per maltractaments en l’àmbit familiar i 1009 per abusos i agressions sexuals, segons dades dels Mossos d’Esquadra.

Infància Respon va rebre 16.358 trucades i va registrar 3.675 nous casos de maltractament infantil mitjançant la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI) el 2019.

Durant aquests mesos de confinament, Save the Children alerta que els casos de violència contra la infància en l’àmbit familiar han pogut augmentar tot i que hi hagi hagut menys notificacions al telèfon Infància Respon, un 30%. En aquest sentit, l’ONG adverteix que la baixada de notificacions és preocupant perquè mostra que els infants i les famílies tenen poc coneixement o poc accés a aquest telèfon i que, per tant, els casos no estan sent detectats. Més que mai la violència que pateixen els infants a casa seva està sent invisibilitzada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article