Els sanitaris reaccionen a la paga per la gestió de la pandèmia i reclamen que es reverteixin les retallades

UGT i Infermeres de Catalunya titllen les ajudes “d’injustes”, mentre Metges de Catalunya espera que siguin “un primer senyal” de millora


La comunitat sanitària ha reaccionat a les compensacions de sou que el Govern preveu que es paguin a l’agost i que aniràn dels 350 i els 1.350 euros i reclama que es reverteixin les retallades. UGT i Infermeres de Catalunya titllen les ajudes “d’injustes”, mentre Metges de Catalunya espera que siguin “un primer senyal” de millora. 

Així, el sindicat d’infermeria SATSE ha agraït el pagament extra que el Govern farà als sanitaris en la nòmina del mes d’agost per l'esforç que ha dut a terme durant les setmanes àlgides de la pandèmia del coronavirus, però ha recordat que la “base del malestar” del col·lectiu és “el problema d'infrafinançament”. L’organització espera a la publicació del text per valorar-lo íntegrament, però dona per fet que “serà insuficient”.

A més, SATSE lamenta que els professionals del sector privat quedin fora d'aquest pagament perquè “també han contribuït a superar els moments més difícils”. Qüestions com el percentatge d’exposició o el fet que només es consideri l'esforç fet entre els mesos de març i maig, son altres deficiències que veu SATSE.

En el mateix sentit, el sindicat mèdic Metges de Catalunya (MC) ha celebrat “l’esforç” del Govern per compensar els professionals sanitaris que han treballat a la “primera línia” contra la Covid-19, però ha esperat que sigui un “primer senyal” de la “voluntat política” de l’executiu català per “millorar les pèssimes condicions salarials dels facultatius i revertir les retallades que s’arrosseguen des del 2010”. L’organització demana que aquesta gratificació econòmica “que no s’ha negociat amb els sindicats” no es quedi en un “fet aïllat” i sigui l’“inici d’un camí que condueixi a la dignificació de les retribucions mèdiques retallades prop d’un 30% en els darrers deu anys”.

Així, MC veu “amb bons ulls” l’anunci de l'executiu de destinar una partida extraordinària els propers dos anys per “compensar el sobreesforç que hauran de continuar fent els professionals de la medicina” en la nova etapa de la Covid-19, però adverteix que, “en cap cas, aquests plusos arraconaran la reivindicació de recuperar la retallada salarial que ha patit la professió”.

“Una paga no reverteix la precarietat”

Més dur ha estat la UGT, que ha titllat d’“injustos, classistes i sectaris” els criteris pels quals el Govern aportarà una compensació econòmica al personal sanitari que ha estat a la primera línia de la lluita en les setmanes més dures de la pandèmia. A parer del sindicat, demostren el “menyspreu” de l'executiu envers col·lectius que han estat “tant o més” exposats. La formació també lamenta que es tracta d'una decisió del Govern que “no ha estat negociada” amb els sindicats, i alerta que tampoc s'ha pactat a les taules negociadores corresponents els 80 milions anunciats per a dos anys destinats a millores als professionals.

També el col·lectiu Infermeres de Catalunya (IC) ha considerat “insuficient i injust” el decret de gratificació extraordinària als sanitaris pel sobreesforç de la Covid-19 anunciat aquest dimecres pel Govern. L'entitat valora la intenció de l'executiu, però subratlla que no reverteix les “retallades” dels últims anys a les plantilles de la sanitat pública i en concret a la infermeria. “Una paga puntual no reverteix la situació de precarietat laboral que patim, ni esmena la manca de personal i d'inversió al Sistema Públic de Salut”, afirma l'entitat. A més, IC rebutja que les categories professionals determinin diferències en la retribució, i assegura que la taula retributiva presentada pel Govern “no recompensa” als qui han estat “més exposats”.

El greuge pels treballadors socials

La patronal del tercer sector, La Confederació, ha valorat positivament que el Govern compensi els treballadors de la salut i de residències, però ha criticat el “greuge comparatiu” amb la resta de professionals del sector social. En un comunicat, ha reivindicat que la resta de professionals socials “han estat també a primera línia treballant incansablement en altres recursos de la mateixa xarxa pública de serveis socials”. Entre aquests ha situat els centres de protecció a la infància, llars de persones amb problemàtica de salut mental i pisos per a dones que han patit situacions de violència masclista. Les entitats han reivindicat que és “just i necessari” reclamar el reconeixement als professionals.

El president de La Confederació, Joan Segarra, ha considerat “del tot injust un greuge comparatiu d'aquesta magnitud entre els professionals que treballen en serveis de la xarxa pública de salut i els que ho fan a la xarxa pública de serveis socials”. Ha reivindicat que aquests altres serveis també han estat “essencials” durant la pandèmia i els seus treballadors han estat “a primera línia” atenent persones vulnerables. “Som serveis essencials, som servei públic”, ha assegurat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article