L'Hospital Clínic liderarà un consorci europeu per investigar sobre la immunoteràpia en el tractament de la Covid-19

El projecte es fixa en els limfòcits T, els “directors d'orquestra” de la resposta immunitària


L'Hospital Clínic de Barcelona i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), centre de recerca vinculat a l’hospital, lideraran un projecte de recerca sobre immunoteràpia i Covid-19 a través d'un consorci europeu d'hospitals.

La immunoteràpia consisteix a reactivar el sistema immunitari perquè combati una malaltia. És un tipus de teràpia molt associada al càncer, perquè hi pot marcar un canvi de paradigma, però que es pot utilitzar en altres malalties. L'element central que analitzarà el projecte són els limfòcits T, el tipus de cèl·lula que controla la resposta immunitària; com uns “directors d'orquestra”, segons ha comparat el cap de Servei d'Immunologia del Clínic, el doctor Manel Juan. El Clínic-IDIBAPS ha signat aquest dimecres un conveni amb Cellnex Telecom, que aportarà al projecte 5 milions d'euros en dos anys.

A més de l'Hospital Clínic de Barcelona i el centre de recerca IDIBAPS, les altres institucions que formen part del consorci són el Banc de Sang i Teixits (BST); l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid; l'INSERM-U1183, associat a l'Hospital Universitari de Montpellier; l'Istituto Scientifico Romagnolo per lo Studio e la Cura dei Tumori (IRST) de Meldola i l'IRCCS de l'Hospital San Raffaele (HSR) de Milà.

L'objectiu del projecte d'investigació multicèntric, anomenat 'ACT2COV', és detectar i obtenir limfòcits T que actuïn contra la infecció del SARS-CoV-2; aconseguir eines que permetin detectar i estimular la resposta de cèl·lules T per combatre la malaltia. També és important controlar la resposta cel·lular T per disminuir la hiperinflamació responsable de la majoria de pacients crítics.

Per això, els investigadors volen millorar la detecció de limfòcits T amb capacitat per atacar el coronavirus i, per fer-ho, es necessiten tècniques que permetin manipular-los i orientar la resposta enfront de la infecció. 

En la presentació del projecte, el doctor Juan ha fet servir un altre símil per divulgar la importància dels limfòcits T: “Són els directors en cap dels bombers. Hi ha molta gent que pot col·laborar a apagar un incendi, però la resposta ha d'estar ben orquestrada. I això és el que fan els limfòcits T”.

Diverses línies de recerca

El projecte té diverses línies de recerca, com desenvolupar eines de diagnòstic i detectar biomarcadors capaços de predir l'evolució de les persones amb la infecció.

Una altre objectiu és obtenir limfòcits T “naturals” per utilitzar-los com a teràpia de la Covid-19 a partir de mostres de pacients que ja han passat la malaltia.

Els investigadors també plantegen modificar genèticament limfòcits per preparar-los en el seu ús dirigit en la resposta contra el coronavirus. Aquest seria un sistema similar als CAR-T, teràpies cel·lulars que s'utilitzen en el càncer. Els CAR-T consisteixen a modificar les cèl·lules T per “reprogramar-les” de manera que, quan es readministren al pacient, siguin capaces de reconèixer el tumor i l'ataquin de manera dirigida.

El doctor Juan, que també és cap del grup d'Immunogenètica i immunoteràpia de l'IDIBAPS, espera que el projecte també aporti coneixement per a d'altres immunoteràpies cel·lulars més enllà de la Covid-19.

L'objectiu del projecte en aquesta fase és aconseguir un “desenvolupament sòlid” per fer més endavant assaigs clínics, imprescindibles per validar les eines terapèutiques.

Limfòcits T i l'estat immunitari de la població

Per dissenyar estratègies contra el coronavirus, una de les claus és conèixer l'estat immunitari de la població davant del coronavirus. A més dels anticossos que es generen davant de la infecció, també hi ha una resposta cel·lular induïda pels limfòcits T que controlen tota la immunitat.

“Els anticossos són importants però no són la principal eina de control de la malaltia”, ha afirmat el doctor Juan, que ha continuat amb el símil del director d'orquestra: “Si escoltem la música dels violins, ens quedarem amb la idea de la cançó, segur, però si no tenim el conjunt, ens en perdrem una part. En alguns casos només el director sap les pauses d'una cançó”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article