Afers Socials destina 1,4 milions d’euros a fomentar els contractes a treballadores de les cures i la llar en situació irregular

El Departament també destinarà 200.000 euros al foment de l’autoocupació i el treball cooperatiu per accedir a l’arrelament


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina 1,4 milions d’euros a fomentar la contractació de treballadores de les cures i la llar que es troben en processos de regulalització administrativa. “Una de les coses que ens ha mostrat aquesta crisi és que hi ha persones molt invisibles, especialment les que es troben en situació d'irregularitat administrativa”, ha asseverat el conseller Chakir el Homrani, en anunciar les noves ajudes.

El paquet ha de servir per mitigar les situacions d’economia submergia a què es veuen abocades moltes treballadores, que pateixen la precarietat, la desigualtat i la vulnerabilitat. De fet, la incidència de l’assetjament sexual a la feina entre aquestes dones majoritàriament d’origen immigrant és molt elevada.

Una de les mesures més importants és, doncs, aquesta línia d’ajuts de 1,4 milions. L’import de l’ajut serà l’equivalent a la contribució de la persona ocupadora en impostos i seguretat social, és a dir, 2.685 euros si el contracte és pel salari mínim interprofessional durant un any. Se’n podran beneficiar les persones o entitats sense ànim de lucre que ofereixin un contracte per treballar en l’àmbit de les cures, a temps complert (ofert per un o més contractadors) i amb remuneració igual o superior al sou mínim interprofessional. El pagament de l’ajut es farà en dos cops, a l’inici i al final de la contractació.

Ajudes per accedir l’arrelament

El Departament també destinarà 200.000 euros al foment de l’autoocupació i el treball cooperatiu per accedir a l’arrelament, és a dir, ajuts a la constitució de cooperatives entre treballadores de les cures que facin contractacions de regularització, així com a aquelles persones que regularitzin la seva situació a través d‘un projecte d’autoocupació. “Les persones immigrades són, per definició, emprenedores. Moltes d’elles tenen projectes empresarials o d’autoocupació que també contribuiran a la sortida de la crisi. Per això els volem facilitar un ajut per a la redacció i tramitació del seu projecte”, ha explicat el conseller.

També es dedicaran 300.000 euros al suport jurídic i difusió de l’arrelament social com a via de contractació de persones actualment en situació irregular, i 300.000 euros més en ajuts a la formació ocupacional per a treballadores de les cures que els permeti accedir a aquestes ofertes de contractes i la seva regularització.

Ajudes al suport educatiu i la formació d’acollida

Tots aquests ajuts formen part d’un paquet de mesures de la conselleria en els àmbits de la igualtat, les migracions i la ciutadania davant la crisi de la Covid-19, amb un pressupost total de 4,28 milions d’euros. La segona de les línies està enfocada al suport educatiu a les famílies d’origen immigrant. En aquest sentit, el Departament preveu ajuts a les xarxes de suport social a l’aprenentatge (200.000 euros), ajuts a la formació a famílies immigrants per al suport educatiu (430.000 euros) i un pilot de formació en programació TIC (100.000 euros).

Per últim, el Departament també creu necessari destinar recursos a ampliar l’activitat formativa del servei de primera acollida (coneixements de català, de la societat catalana i del món del treball), que és condició necessària per als processos d’arrelament social que donen lloc a la regularització administrativa, a més de potenciar la formació en línia. Concretament, es destinaran 1,25 milions d’euros a la prestació del servei de primera acollida en formats presencials i no presencials, i 100.000 euros a la prestació de cursos d’alfabetització en línia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article