Un jove denuncia una agressió policial xenòfoba al Bages: “Negre de merda, racista és poc”

Un grup violent ataca amb pedres un habitatge ocupat per joves migrants sols a Premià de Mar


SOS Racisme ha fet públic aquest dilluns el cas d’una presumpta agressió racista per part d’agents dels Mossos d'Esquadra a un jove de 20 anys, Wubi. Segons ha relatat l'entitat en un comunicat i explica el jove en un vídeo, els fets van tenir lloc el gener del 2019 en una localitat del Bages quan Wubi sortia de casa seva mentre la policia hi estava intervenint per un desnonament. Els agents el van tirar a terra, el van colpejar i el van insultar, segons l'entitat. L'agredit va gravar amb el mòbil com els agents li deien “Negre de merda, racista és poc” o “Tu ets un mono”. Wubi i la seva família van denunciar els fets, que està investigant un jutjat. SOS Racisme ha assegurat que els agents continuen treballant al cos.

El cas és del gener del 2019 i el jove i SOS Racisme l'han fet públic ara en el context del moviment Black Lives Matter. Els fets van tenir lloc la tarda del 10 de gener d'aquell any a Sant Feliu Saserra quan el jove es disposava a sortir de casa seva quan a l'edifici on vivia s'estava fent una intervenció policial per desnonament. L'entitat explica que, en arribar al pàrquing, un grup d'agents dels Mossos van entrar i van demanar-li la documentació. Mentre l'identificaven, un dels agents li va preguntar si era el “jardiner” de l'edifici i “van començar a llençar-li bosses d'escombraries, a empentar-lo, a escopir-lo i a propinar-li cops al cap mentre proferien insults racistes”.

Wubi va fugir, moment en què un agent va disparar una arma sense arribar a tocar-lo, segons SOS Racisme. El jove va trucar els seus veïns per avisar-los, però un dels agents es va posar al telèfon i va amenaçar-lo amb posar-li una “ordre de recerca i captura” si no tornava. Davant d'això, el jove va decidir tornar, però va engegar la gravadora amb el mòbil.

Segons el relat de l'entitat, un cop va tornar a l'edifici els agents van acusar-lo d'haver pegat un policia i van portar-lo cap al pàrquing, on el van tirar a terra, el van colpejar amb les botes a les costelles, el van escopir i el van humiliar amb insults racistes. En la gravació, se sent com els agents li diuen “Tu ets un mono”, “Un altre dia que toquis a un dels meus, t'enfonso la cara a aquí”, o “Això és el més a prop que veuràs el dimoni”. També li van dir “Negre de merda, fill de la gran puta”, “Negre de merda, racista és poc” o “Racista no, el següent”.

Altres frases que se senten en la gravació són: “La propera vegada que vegis a la policia, corre, però intenta anar-te'n molt lluny, ves més lluny de l'Àfrica”, “He fallat, si no et rebentava les costelles”, “Has sentit la bala quan he disparat?” o “Soc racista, molt, però si fossis blanc, t'hauria pegat igual de fort o més, però soc racista”.

SOS Racisme explica que a continuació van traslladar Wubi a comissaria detingut i que no va ser fins hores més tard que un altre grup d'agents el van traslladar al centre hospitalari Sant Joan de Déu de Manresa, on li van fer radiografies i proves en presència dels agents. A més, afegeixen que els Mossos el van posar a disposició judicial en qualitat de denunciat per un delicte contra la salut pública, però que el jutjat d'instrucció número 5 de Manresa va arxivar el cas.

El jove i la seva família van denunciar els fets per la via penal i un jutjat de Manresa els investiga. SOS Racisme explica que el jove va demanar explicacions als Mossos d'Esquadra i que aquests van accedir a reunir-s'hi. Segons explica l'advocada i tècnica del Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme, Marilda Sueiras, que va estar present en aquesta reunió, el comissari Josep Codina "es va limitar a escoltar i va assegurar que des dels Mossos no es podia emprendre cap actuació contra els agents mentre el procediment penal estigués en curs".

 

“Això no passa a l’estranger, passa aquí i és real”

En un vídeo, el jove, que ara viu a Sabadell, explica que els agents el van fer sentir “pitjor que la merda” i que ha decidit fer públic el seu cas per demostrar que “això no passa a l'estranger, passa aquí i és real”. “A poc a poc ho vaig superant, però és una cosa que sempre estarà allí”, afegeix. Per SOS Racisme, aquest cas “no és únicament conseqüència de la ideologia racista d'un grup d'agents dels Mossos”, sinó que “ve determinat pel context de manca de mecanismes de control, impunitat, racisme i corporativisme policial en què els agents treballen”, segons l'entitat.

La setmana passada, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va afirmar que les detencions i identificacions amb perfil ètnic són un fenomen “transversal” a les policies del món, i va apuntar que la Llei d'estrangeria, els processos migratoris i determinades realitats d'exclusió social produeixen un “biaix” en les identificacions que es corregeix sobretot amb més formació i conscienciació. L'organització considera que “entendre i normalitzar el racisme policial i la seva violència com a tendència natural i conseqüència de processos migratoris i societats diverses és reduir el racisme a una qüestió moral”, i afegeix que “l'exclusió social la produeix l'Estat i les seves institucions sobre la base d'una jerarquització racial”.

SOS Racisme va adreçar el 2018 als cossos policials un llistat de propostes per posar fi a les identificacions per perfil racial, en el marc de la campanya Pareu de parar-me. Entre aquestes propostes hi ha un formulari d'identificació i registre que obligaria els agents a argumentar sempre el motiu d'una identificació i permetria elaborar estadístiques. L'organització ha lamentat que fins al moment tots els cossos policials de Catalunya han rebutjat aquesta proposta, que s'implementa en algun municipi de l'estat, com ara Fuenlabrada. Per a l'entitat, “urgeix posar fi a la impunitat policial” a partir de mecanismes de control i avaluació interna que permetin prevenir i lluitar contra aquests casos.

Un altra agressió racista a Premià de Mar

Aquest mateix cap de setmana, un grup violent ha atacat amb pedres i ha entrat per la força a un habitatge ocupat per joves migrants sols a Premià de Mar (Maresme). Els Mossos van rebre un avís poc abans de les 23.00 h per una “baralla” a l'avinguda Lluís Companys del municipi i en arribar es van trobar que un grup de violents havia entrat a l’habitatge, provocant danys materials i ferint un dels joves que l'ocupaven.

Davant l’increment de persones que s’afegien al grup violent ha calgut més presència policial i patrulles d'ordre públic. Tanmateix, els Mossos d’Esquadra no han identificat cap d’aquests violents, tot i que han ferit cinc agents i que han fet destrosses al mobiliari urbà. Ara, asseguren que obrirarn una investigació per identificar els autors dels fets.

L'alcalde del municipi, Miquel Àngel Méndez, havia denunciat en un vídeo el passat divendres la “inseguretat” que, assegura, viu el municipi i exigia més presència policial. “La Generalitat tutela els joves migrants, però quan arriba la majoria d'edat els deixa al carrer, sense llar i sense feina i això genera problemes que patim la societat”, assegurava al vídeo. També criticava la “facilitat per ocupar habitatges” i defensava  “el dret dels propietaris i perquè normalment les ocupacions són un focus de problemes de convivència”. Per últim, criticava la “tebiesa” del codi penal davant la multireincidència. “Hem de reconèixer el sentiment de ràbia que té la població, que compartim, però és moment de demanar calma i deixar actuar les forces de seguretat”, afirmava.

“Ningú es pot prendre la justícia per la seva mà”

Davant dels fets del Bages, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha considerat "inacceptables" les declaracions racistes dels agents al jove. En declaracions a TV3, El Homrani ha afirmat que aquesta actuació no és "ni acceptable ni tolerable" i ha apostat per investigar i obrir expedient als agents "si es prova que aquestes declaracions són tal i com s'escolten". El conseller ha reconegut que hi ha un "racisme institucional" que cal combatre i que els cossos policials "no són diferents a la societat on viuen". Sobre els fets ocorreguts a Premià de Mar, ha afirmat que "ningú es pot prendre la justícia per la seva mà" i que treballen per saber si els joves havien passat pel sistema de protecció.

El conseller ha concretat que estan treballant amb Mossos per saber si els joves que ocupaven el pis havien passat o no pel sistema de protecció als joves immigrants no acompanyats. Ha afegit però que si hi van passar farà uns set anys, ja que ha assegurat que es tracta de joves de 25 anys i el sistema de protecció arriba als 18 anys. El Homrani ha afirmat també que de la mateixa manera que diu que ningú pot prendre's la justícia per la mà. “La justícia és igual per a tothom i si algú ha delinquit, ha de prendre les conseqüències del seu delicte”.

El conseller ha reiterat que cal treballar per oferir oportunitats a aquests joves immigrants i ha insistit en la necessitat de modificar el reglament d'estrangeria perquè es demana un contracte d'un any a jornada completa per poder passar del permís de residència al de treball. "En aquest país et diguis Mohammed, Joan o Aina, un jove de 20 anys és molt difícil que tingui una oferta d'un any a jornada completa", ha afirmat. El Homrani ha demanat “ser curós” i no tractar tots aquests temes dins del perfil d’“adolescent i jove migrant” perquè ha assegurat que la realitat és “molt més complexa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article