Illa dona per fet que s’aprovarà en breu la recomanació de fer PCR a tots els contactes estrets dels positius

El ministre creu que el confinament total no es tornarà a decretar si es continua actuant “amb contundència i responsabilitat”


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha donat per fet que en poques hores s'aprovarà la recomanació de proves PCR a tots els contactes estrets de les persones que hagin donat positiu de coronavirus, encara que no manifestin símptomes. En declaracions a TV3, Illa ha explicat que una ponència tècnica ja va arribar a aquesta conclusió dimarts, però ha de ser validat per la Comissió de Salut Pública i ser compartida amb les comunitats en la Interterritorial de Sanitat. 

A més, ha indicat que també és una recomanació que va fer el Centre Europeu de Prevenció de Malalties. En preguntar-li si creu que es tornarà a decretar un confinament total en cas de rebrot, ha opinat que no passarà si es continua actuant amb contundència i responsabilitat.

Illa ha explicat que això són protocols que s'acorden amb les comunitats autònomes, i no ha volgut fer l'anunci en ferm a l'espera de compartir-ho amb elles i que es pronunciïn. Ara bé, ha indicat que aquesta és la idea que té el govern espanyol, perquè l'Estat té ara la capacitat de fer aquestes proves. Si els contactes també donen positiu també hauran de quedar confinats.

Sobre la possibilitat d'un nou decret d'estat d'alarma, el ministre ha assenyalat que només passaria si hi hagués un rebrot que no pogués ser controlat i calgués limitar la mobilitat a tot el territori. Illa ha defensat que l'estat d'alarma ha funcionat i "ha beneficiat a tothom". Al seu parer, si hi ha brots cal actuar de forma molt quirúrgica, i ha opinat que no es produirà una situació de confinament total si s'actua correctament. "És un escenari que en aquest moment, si fem el que hem de fer, no crec que es torni a produir", ha dit.

Sobre aquestes actuacions parcials en cas de brots, ha indicat que una possibilitat és confinar els grups d'edat més gran. "Veurem si és necessari el confinament i en quines condicions s'ha de produir i a qui li toca decretar-ho", ha afegit. Pel que fa a l'obertura de fronteres, ha argumentat que Europa és el lloc del món on està més controlada l'epidèmia. "És dels llocs més segurs, i per tant és on ens obrim", ha declarat el ministre, que ha recordat que hi haurà controls de temperatura als aeroports i caldrà omplir un formulari. També es faran seguiments aleatoris i s'està treballant amb les comunitats autònomes per lligar i vincular aquests controls amb els serveis assistencials autonòmics.

Inici del contagi a l’Estat

Illa ha explicat que la principal hipòtesi amb què treballen és que hi havia un contagi sostingut del virus a l'Estat l'última setmana de febrer, i ha recordat que el brot esclata a Itàlia el 23 i 24 d'aquest mes, un país amb qui hi ha una "intensa" relació. Ha reconegut que el coronavirus ha estat una "lliçó d'humilitat" per a tots, però ha defensat l'actuació del govern espanyol amb la informació que tenia en aquell moment. "L'exercici d'avaluar el que hem fet en base al que sabem avui no em sembla just, equitatiu ni productiu", ha assenyalat.

El ministre ha considerat que la centralització de compres era "l'única solució", perquè hi havia una situació molt complicada als mercats. De cara al futur, ha opinat que caldrà reforçar la inversió en salut pública, i també retocar els instruments internacionals en matèria de sanitat, perquè una pandèmia és global i "cal tenir un instrument global".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article