Catalunya sencera està en Fase 3: ja es pot circular lliurement entre totes les regions sanitàries

El Ministeri de Sanitat ha donat el vistiplau a la proposta de la Generalitat perquè Barcelona i Lleida avancin de fase


El Ministeri de Sanitat ha donat el vistiplau a que les regions de Barcelona ciutat, les regions metropolitanes nord i sud, i la de Lleida, passin a la Fase 3 a partir d'aquest dijous, tal com havia demanat la Generalitat,

El ministre Salvador Illa ha acceptat aquesta proposta durant una reunió bilateral amb la consellera Alba Vergés on també hi han participat tècnics. Així, a partir d'aquest dijous tot Catalunya estarà en fase 3, que ja pot gestionar directament la Generalitat. Fonts de Salut han explicat  que està previst diverses reunions per aquest dijous al matí per decidir quan tot Catalunya passa a la nova normalitat.

La mateixa portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja va anunciar aquest dimarts que, un cop tot Catalunya estigui en Fase 3, l'executiu establirà una regulació pròpia immediatament després per entrar en una “nova etapa” entre dijous i divendres. A més, des d'aquest dijous l'àrea de Barcelona i Lleida recuperen la mobilitat amb les unitats territorials de Catalunya que ja estan en fase 3: hi ha llibertat de circulació entre totes les regions de Catalunya.

En aquesta fase, es permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat– i l'obertura de barres de bars o l'ampliació de l'aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%. A més, poden obrir tots els comerços -independentment de quina sigui la seva superfície- al 50% de la seva capacitat, i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris, també amb la meitat d'aforament. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants

El Ministeri ha adoptat la decisió després d’estudiar la documentació que li ha fet arribar el Departament de Salut i concloure que “la situació epidemiològica de Barcelona i Lleida permeten el pas de fase dins del Pla de Transició cap a una nova normalitat”. Amb la incorporació de Barcelona i Lleida, el 78% de l’Estat –gairebé 37 milions de persones– estaran en Fase 3.

En aquesta situació els governs autonòmics poden modular l’aplicació de les mesures al seu territori i es converteixen en autoritats competents per a l’adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents, tret de les vinculades a la llibertat de moviments que excedeixin l’àmbit de la unitat territorial de cada CCAA.

“Instruccions senzilles i fàcils de complir” en la nova etapa

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha demanat al Govern que doni “instruccions senzilles i fàcils de complir” en la nota etapa. Trilla ha indicat a Catalunya Ràdio que la clau és la detecció i el comportament de la societat per minimitzar el risc de contagi, els rebrots i fer passes enrere. En aquest sentit, ha considerat possible controlar els rebrots i no haver de tornar a paralitzar tot el país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article