El Govern reforça l’atenció a la violència masclista i crea 60 noves places d’acollida davant l’augment de casos

Es destinaran 2,9 milions addicionals després que s’hagin triplicat les atencions fetes durant el confinament


El Govern destinarà 2,9 milions d'euros addicionals a un pla de xoc contra la violència masclista per reforçar els seus serveis després que arran del confinament i l'estat d'alarma gairebé s'hagin triplicat les atencions. Concretament, s'obriran tres nous Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE), al Vallès Occidental, al Baix Llobregat i a l'Alt Empordà, i s'ampliaran els serveis d'acollida i urgència amb unes 60 noves places en diferents comarques perquè arribin al conjunt del territori. 

Així, s'arribarà a un total de 200 places. Segons ha explicat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant les primeres setmanes del confinament les trucades als serveis d'atenció van duplicar-se i en les darreres s'han gairebé triplicat.

També han atès més de 500 dones que s'hi adreçaven per primer cop. "És una xacra que malauradament no ha desaparegut sinó que s'han produït noves situacions que cal atendre", ha dit Aragonès. El pla de xoc ja comptava amb un pressupost de 13,5 milions d'euros i amb aquests 2,9 milions addicionals disposarà de 16,4 milions per al 2020.

Viure amb l’assassí a casa

El 60,5% de les 1.000 dones que han mort a mans de les seves parelles en els últims 16 anys a Espanya compartien domicili amb l'autor del crim, segons recull l'Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L'entitat ha fet públic aquest dimecres un informe estadístic que analitza els crims masclistes entre el gener del 2003 i l'abril del 2019 i que també estableix que el 26,1% de les víctimes havia presentat denúncia prèvia. A més, el 12,4% tenia una mesura de protecció en vigor. En el mateix termini, 765 menors van quedar orfes i 23 van ser assassinats al costat de les seves mares. En el 75% dels casos, l'escena del crim va ser el domicili familiar.

Els crims masclistes es van començar a comptabilitzar el gener del 2003, i el 20 d'abril del 2019 es va registrar la víctima número 1.000. L'estudi posa de manifest que en aquest temps hi ha hagut un assassinat d'aquest tipus cada setmana i una mitjana de 61,3 víctimes mortals cada any. L'any més tràgic va ser el 2008 amb 76 víctimes, mentre que el 2016 és el que se'n van registrar menys, 49. En 38 dels casos, 44 persones pròximes a la víctima també van ser assassinades, 23 de les quals menors d’edat.

Un altre extrem que es desprèn de l'estudi, segons els seus responsables, és que la violència de gènere afecta tots els àmbits i orígens, sigui quina sigui la nacionalitat, la classe social, el grup ètnic, l'edat o el nivell d'estudis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article