El Clínic detecta un augment de l’ús de pantalles entre infants i adolescents durant el confinament

L’hospital té un programa d’atenció a aquestes addicions perrquè els casos han crescut molt en els últims cinc anys


L'Hospital Clínic ha detectat un augment en l’ús de pantalles entre els infants i adolescents atesos al Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil durant el confinament. Internet i els videojocs han estat les noves formes d'oci i de vida social aquestes setmanes. Molts progenitors expliquen en les consultes que els límits d’ús de les tecnologies imposats durant el confinament han estat més relaxats del que acostumaven a ser. Argumenten que això afavoria la bona convivència. En el cas de joves amb problemes de salut mental, disminuïa la intensitat dels seus símptomes. El Clínic té un programa d'atenció a les addicions a les pantalles per part d’infants i adolescents perquè els casos han crescut significativament en els últims cinc anys.

El Clínic ja atenia des del 2005 aquest tipus d'addicions en infants i adolescents, però en els últims cinc anys ha observat un increment important dels casos atesos. A més, ara ha elaborat un document amb recomanacions adreçat a les famílies per fomentar un ús saludable de les tecnologies. El tractament que es realitza per controlar l'addicció a internet ha de ser integral. Primer cal veure si hi ha alguna altra malaltia associada i tractar-la, ja que sovint l'ús patològic de les pantalles es presenta en adolescents amb altres trastorns mentals previs.

El tractament dels símptomes de l’addicció a internet és principalment psicològic, amb l’objectiu d’identificar els factors que desencadenen la conducta addictiva i actuar-hi a través de millorar les capacitats de la persona (control d'impulsos, maneig d'emocions, estratègies per afrontar l'estrès). L’altre aspecte que es considera clau en un bon tractament és el treball amb la família: la col·laboració de les famílies en tot el procés és fonamental.

El seguiment ha de tenir en compte la necessitat de consolidar els avenços i prevenir les possibles recaigudes, de manera que la mitjana de temps de tractament d’un pacient atès a l’Hospital Clínic de Barcelona per aquest tipus d’addicions és d’entre un i dos anys. Les persones amb addició a internet tenen tres vegades més risc de tenir altres addicions, com a l'alcohol o les drogues. Hi ha estudis que indiquen que un de cada quatre addictes a internet té algun altre trastorn psiquiàtric.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article