Catalunya posa fi a la Fase 3 i el Govern inicia “l’etapa de represa” amb regulació pròpia

La norma de la Generalitat deixa “sense efectes” les mesures de l’estat d’alarma des d’aquesta mitjanit


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest dijous al migdia el decret que posa fi a la fase 3 de la desescalada. El Govern inicia així l'anomenada "etapa de represa" amb regulació pròpia. La norma deixa "sense efectes" el reial decret espanyol de l'estat d'alarma des d'aquesta mitjanit. S'aixequen doncs les restriccions de mobilitat per tot el Principat. En una roda de premsa des de Palau, acompanyat de la consellera Alba Vergés (Salut) i el conseller Miquel Buch (Interior) -responsables del Procicat-, Torra ha garantir que la nova regulació s'ha regit pel diàleg i la flexibilitat de les "noves circumstàncies". "No em tremolarà la mà per prendre les decisions per vetllar sempre per la salut de la població", ha asseverat.

Torra decreta, amb efectes des de les 00:00 hores del 19 de juny, el final de la fase 3 del pla de desescalada: "Queden sense efecte a Catalunya les mesures de la declaració de l'estat d'alarma". Així, la normativa pròpia de la Generalitat estableix l'inici de "l'etapa de la represa" a tota Catalunya, i decreta que s'aixequin les restriccions de mobilitat del territori. Finalment, el decret faculta Vergés i Buch, com a autoritats integrants del Comitè del Procicat perquè adoptin "les resolucions necessàries" per fer efectives les mesures que han de regir la nova etapa.

Els espais tancats i a l’aire lliure hauran de garantir les distàncies

D’aquesta manera, el Govern ha començat a anunciar les mesures que prendran per fer front a la pandèmia. D’entrada, no regularà límits d'aforaments als espais a l'aire lliure i tancats a partir del 25 de juny. A partir d'aquesta data, però, aquests espais hauran de garantir una distància de seguretat equivalent una superfície de 2,5 metres quadrats per persona. Fins al 25 de juny, els aforaments estaran limitats al 50% en els espais tancats i el 75% en els espais a l'aire lliure, segons han detallat Torra, Vergés i Buch.

Segons ha explicat l'executiu, l'objectiu és que hi hagi "claredat" en la normativa i la "simplificació". L'ús de la mascareta serà obligatori quan no es puguin mantenir la distància de seguretat i s'insisteix en les mesures d'higiene. La resolució del Procicat també estableix que caldrà aprovar plans sectorials per a una quinzena d'àmbits d'activitat, com universitats, serveis socials, centres docents, transports, establiments comercials, d'hostaleria i restauració, turisme, locals d'oci nocturn, lleure infantil, fires i congressos, instal·lacions esportives, equipaments culturals o festes i esdeveniments populars.

A l'aire lliure, la resolució del Procicat afegeix que cal fixar espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortides independents i no permeables entre si per a un màxim de 2.000 persones, que poden arribar a les 3.000 si són amb seients preassignats. També demana preveure mesures de circulació dels assistents que evitin aglomeracions en creuaments o punts de major afluència. S'ha de portar un registre d'assistents o una preassignació de localitats.

Quant als espais tancats, també fixa la necessitat de sectoritzar la zona, amb control d'accés i sortides independents, però limita a el nombre de persones a 1.000, que es pot doblar si hi ha localitats preassignades. La distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se en cas que en cas de portar mascareta, un registre d'assistents o preassignació de localitats i es reguli la circulació per evitar aglomeracions en els creuaments i els punts de més freqüència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article