Educació descarta desdoblar classes i planteja “grups estables” on els alumnes puguin “interactuar” entre ells

Bargalló afirma que els grups seran “més reduïts que les ràtios tradicionals”

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha descartat desdoblar grups el curs vinent sinó que ha apostat per “grups estables” on els alumnes puguin “interactuar”. “La idea no és que tinguem un infant que no toca cap altre nen sinó un grup de nens que entre ells es toquen”, ha dit a Catalunya Ràdio. Ha reconegut però que seran grups “més reduïts que les ràtios tradicionals” -ha posat com a exemple de 15 a 22- i que s'entendran “com una família” i per això “no serà necessari” respectar les distàncies de seguretat. L'objectiu és “garantir la traçabilitat”, ha insistit. “És possible que en algunes escoles de dos grups en surtin tres”, ha dit. No ha concretat els docents que es contractaran però ha dit que parlar de milers és una bona apreciació.

En aquest sentit, el conseller ha admès que no podia concretar la xifra perquè està acabant d'analitzar escola per escola l'aplicació dels criteris i perquè “forma part de la negociació” amb els sindicats, que haurà de començar la propera setmana després que aquest divendres presenti les seves propostes al Consell Escolar. “Contractarem aquell personal que l'anàlisi del centre per centre indiqui que és necessari perquè el centre tingui una vida normal l'any vinent”, ha manifestat.

Així mateix, Bargalló ha explicat que el professorat que es contracti de manera addicional no serà directament per atendre nous grups que es pugin crear sinó per donar una atenció educativa “més especialitzada, més concreta i més competencial”, segons les necessitats de cada alumne després de sis mesos sense escola presencial.

Per fer-ho, ha calculat que dels 2.000 milions d’euros que l'Estat transferirà a les autonomies, uns 300 milions d’euros haurien de ser per Catalunya en aplicació del percentatge de població escolar que té. Tot i això, ha dit que si es fan servir altres criteris, com les línies de transport escolar, “potser és una mica menys”. 

Mesures sanitàries a les escoles 

D’altra banda, el conseller ha explicat que està acabant de tancar amb el Departament Salut un document sobre les mesures sanitàries i d'higiene i que s'establiran diferents característiques segons el tipus d'ensenyament i nivell. Bargalló ha afirmat que es treballa perquè el cursi “sigui normal” i per tenir capacitat de reacció immediata si hi ha un rebrot de la Covid-19. En aquest sentit, ha afirmat que la presencialitat s'ha de garantir en la primària i la secundària obligatòria i a partir d'aquest nivell ha afirmat que no els preocupa si aquesta presencialitat no es pot garantir a diari.

Entre algunes de les mesures que es proposarà, ha reiterat la de prendre la temperatura als alumnes abans d'accedir als centres i ha posat com a exemples les llars d'infants. Bargalló ha explicat que per evitar haver de tancar un centre i confinar els alumnes cada vegada que un infant té febre, es plantegen prendre la temperatura a la porta i que el nen no hi pugui accedir si en té.

Pel que fa a la mascareta, ha descartat l'ús generalitzat en els professors, tot i que ha afirmat que cal veure com s'aplicarà en el cas dels primers nivells i en algunes situacions en que el contacte entre el professor i l'alumne és més directe. “Però la imatge del professor amb mascareta a l'aula no serà la normal”, ha resumit.

D'altra banda, ha afirmat que el curs vinent “ni es trauran ni es posaran” barracons, tot i que abans de la pandèmia la previsió era treure'n alguns. Ha afirmat però que hi pot haver “algun cas molt excepcional” on sí sigui necessària d'una actuació en aquest sentit. Bargalló ha insistit però que s'està treballant amb els ajuntaments per trobar espais per aquells centres que no puguin garantir les mesures necessàries en els seus edificis habituals.

Ha explicat també que s'intensificarà el pla digital per tal que tant centres, com alumnes com professors estiguin preparats davant de qualsevol eventualitat. Educació calcula que hi ha uns 1.200 centres que no estan preparats digitalment i que es necessitarien uns 300 milions d’euro per completar el pla.

Sobre la moció que va aprovar el Parlament aquest dijous per garantir les ajudes a l'alimentació als menors vulnerables durant l'estiu, ha explicat que no serà allargar les beques menjador sinó que es treballa en diferents fórmules per tal que tots els menors en situació de vulnerabilitat tinguin garantida l'alimentació durant l'estiu. Bargalló ha augurat també que la quantitat d'infants que necessitaran aquests ajuts “segurament serà superior” als que perceben les beques menjador perquè hi haurà més necessitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article