Salut i Cultura impulsen un “recorregut terapèutic” per als sanitaris en museus

16 centres d’art participen en la iniciativa Recuperart-19 per millorar l’estat emocional dels professionals de la salut


L'Institut Català de la Salut (ICS) i el Departament de Cultura han impulsat un "recorregut terapèutic" per als professionals de la sanitat en museus i centres d'art per millorar el seu estat emocional després de la pandèmia de la covid-19. Amb aquetes paraules ha definit la consellera de Salut, Alba Vergés, la proposta Recuperart-19. 16 museus catalans participen en la iniciativa, en la qual tots els professionals sanitaris podran accedir-hi i fer-hi un recorregut amb activitats explicades en un quadern que se'ls hi entregarà quan hi entrin i que se centren en algunes de les obres dels centres d'art. La mesura es posarà en marxa la propera setmana i s'han imprès de moment 1.500 quaderns.

El cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha explicat que és una iniciativa que promou el benestar i busca "empoderar dels professionals de la salut que durant aquest temps ha patit una situació emocionalment molt intensa". Recuperart-19 busca activar recursos personals per afavorir efectes positius en l'estat anímic en el col·lectiu de professionals sanitaris amb l’objectiu de combatre l'ansietat, la depressió i les manifestacions lleus d'estrès posttraumàtic. Ramos-Quiroga ha dit que és una acció també preventiva i no només dels professionals tinguin una necessitat més intensa.

Ramos-Quiroga destaca que l'objectiu és que d'una forma espontània els professionals sanitaris s'apropin a un dels 16 museus inscrits i que a partir d'una sèries d'obres d'art seleccionades prèviament, a través d'una llibreta i un llibre puguin fer un camí al llarg de museu per aprofundir amb tècniques de respiració, de control de les emocions i que puguin expressar els sentiments amb accions que es proposen. D'aquesta manera, s'aposta perquè "trobin un espai de tranquil·litat amb tècniques seleccionades amb un grup d'experts que hi ha a la Vall d'Hebron".

Passejar, observar i escriure les emocions

El quadern indicarà als visitants que es passegin pel museu i busquin i observin les diferents peces que els hi proposen en una fitxa que els han entregat a l'entrada del centre d'art. N'han d'escollir una que els acompanyarà durant tota l'activitat. Quan n'hagin triat una, hauran de situar-se davant l'obra i observar-la i escriure les emocions que li genera, pensar en quina cançó li recorda o fins i tot dibuixar-la, entre altres accions. El director de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha destacat que en un primer pas s'ha pensat que la iniciativa sigui pels professionals de centres sanitaris, però el següent pas "evidentment" és per a tota la ciutadania.

Per la seva part, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha manifestat que aquesta és una iniciativa per ajudar a totes les persones que han salvat vides durant el confinament i que "ho han donat tot". Vilallonga ha manifestat que la cultura "torna a ajudar les ments i esperits de tots els catalans".

Aquesta iniciativa tan d'avantguarda és molt important, ha ressaltat, "perquè la cultura està a primera línia per ajudar a salvar a tots aquells que han estat a primera línia per salvar les nostres vides". Vilallonga ha manifestat que Salut vol que els sanitaris tinguin aquesta oportunitat de curar les seves ments a través dels museus i de l'art.

“La base és la solidaritat”

"M'emocionen aquests projectes perquè tindran capacitat d'ajudar-nos i un país no superarà això si no ens ajudem entre nosaltres", ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés. "La base és la solidaritat i que la societat entengui per tot el què han passat els professionals sanitaris". Segons Vergés, "el virus no ha marxat, malgrat que estem en una millor situació. Hem de dir missatge positius, però s'han de prendre mesures de solidaritat amb tots i totes i de protecció de les persones més vulnerables".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article