El programa Erasmus es mantindrà, però “s’adaptarà” a la situació de cada país

La Comissió Europea estudia la possibilitat de començar-lo a distància i fer el desplaçament a posteriori


El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ha assegurat durant la seva compareixença al Senat que el programa Erasmus+ es mantindrà però “s’adaptarà” als diferents escenaris dels països afectats per la pandèmia. Segons el ministeri, la Comissió Europea està estudiant una flexibilització de terminis i costos i també potenciar un model híbrid on convergeixin l’ensenyament presencial i a distància. En aquest sentit, s’estudia la possibilitat de començar el programa amb activitats virtuals i fer el desplaçament a l’estranger a posteriori si la situació ho permet. Durant la compareixença, el ministre ha explicat que s’ha fet un seguiment exhaustiu de la situació dels estudiants i professorat.

Castells també ha recordat que s’ha elaborat un protocol sanitari per a les universitats i que s’han donat indicacions per promoure un model híbrid. Tal i com ja va avançar Universitats, el document de recomanacions, elaborat conjuntament amb Sanitat, fixa que si els centres no poden garantir la distància d’1,5 metres entre estudiants es podrà optar per l’activitat presencial amb els alumnes amb els que es pugui complir la condició i, la resta, a través de retransmissió per videoconferència. Els seminaris i grups de discussió, en canvi, podran fer-se de manera presencial.

Universitats recorda també que no es recomana, tenint en compte “l’escassedat de recursos docents”, doblar les classes per grups per mantenir la presencialitat perquè implicaria una “sobrecàrrega” per al professorat. També estableix que cada universitat, en col•laboració amb l’administració educativa competent, establirà abans d’iniciar el curs, un pla de contingència que permeti, en cas d’emergència sanitària, “un canvi massiu i immediat a un sistema de docència online”.

Més inversió en beques i reducció de taxes

Durant la seva compareixença, Castells també ha destacat l’augment del 22% d’inversió en el sistema beques i el compromís de reduir les taxes universitàries als nivells previs a la crisi. En aquest sentit, ha explicat que l’objectiu és reduir aquest any les taxes de primera matrícula Grau i progressivament la resta de taxes de grau i de màster.

La precarietat del professorat

Castells ha recordat, a més, que un dels objectius del govern de coalició i una “prioritat” de l’executiu és resoldre els problemes de precarietat del professorat universitari. En aquest sentit, ha dit que s’està treballant en una proposta de nou Estatut del Personal Docent i Investigador, que posteriorment el Ministeri sotmetrà a consideració de la comunitat universitària.

Un miler d’homologacions durant l’estat d’alarma

D’altra banda, el ministre ha detallat que durant l’estat d’alarma s’han tramitat 1.011 homologacions de titulacions universitàries. Entre elles, 792 de personal mèdic, 121 de personal d’infermeria, 65 de fisioterapeutes, així com d’altres professionals nutricionistes o farmacèutics (de països com Veneçuela, Colòmbia, l’Argentina, Cuba, Equador o Bolívia). En tot el 2020, se n’han tramitat aproximadament 1.700

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article