Projecte Home avisa que les demandes d’ajuda per addiccions tornen a créixer amb la desescalada

L’entitat constata que la reclusió ha contribuït a la pèrdua de rutines, però ha estat també una oportunitat per demanar ajuda


Les demandes d’ajuda per tractar addiccions han recuperat els nivells previs a l’etapa del confinament, segons recull Projecte Home Catalunya al seu informe anual, que ha presentat aquest dijous amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues. D’acord amb les dades proporcionades per l’entitat, la xifra de demanda de tractament d'addiccions a les primeres setmanes de juny de 2020 s’ha incrementat un 18% en comparació a les dades del juny de 2019 (de les 98 sol·licituds del 2019 a les 116 al juny de 2020). A més, es xifra en 1.520 les persones que han estat ateses i que han estat sota tractament durant el 2019 a tot Catalunya.

Segons indica l’entitat a l’informe, l’acumulació de setmanes de confinament ha contribuït decisivament a la pèrdua d’hàbits i rutines en les persones que segueixen tractament per les addiccions, així com també altres factors com la solitud, la manca de motivació, augment de conflictes familiars o bé un impuls del desig de consumir substàncies i creixement del risc a patir recaigudes. Tanmateix, l’entitat també assenyala que aquesta etapa de reclusió obligatòria “ha esdevingut una oportunitat per molta gent amb addiccions per prendre consciència i demanar ajuda”.

La reinserció social, un altre obstacle

A l’informe, l’entitat enfoca la seva preocupació en els efectes que pot causar la crisi sanitària de la Covid-19 en el procés de reinserció, tant laboral com social, de les persones que estan en ple procés de rehabilitació de les seves addiccions, un procés que inclou activitats com establir noves amistats, practicar esport, estudiar, fer tasques de voluntariat o la reintroducció en el mercat laboral, un factor protector per tal de mantenir-se allunyat i superar l’addicció.

“El procés de resocialització és la base de la seva recuperació. El confinament i la ‘nova normalitat’ limiten i limitaran enormement les opcions per a construir una nova vida”, ha assegurat Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya.

La cocaïna, la substància més perillosa

Per quart any consecutiu, la cocaïna és la substància que més demandes d’ajuda va generar a l’any 2019 entre persones adultes, amb un 47,6% dels casos. En segon lloc figura el consum d’alcohol, en el que registra en un 34,1% pel que fa al nombre de demandes d’ajuda i que, a més, s’estableix com la substància més accessible, una tònica que s’ha evidenciat encara més durant aquesta etapa de confinament. 

L’heroïna és la substància principal per un 6,4% en adults que han demanat ajuda, seguida pel cànnabis (6,1%) i les ludopaties o altres conductes addictives (2,0%). Pel que fa als joves, el cànnabis s’estableix com la droga que provoca més demandes d’ajuda, amb un 73,1% dels casos, mentre que la cocaïna figura en segon lloc (11,3%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article