“Les famílies tenen ganes que els infants puguin córrer a la natura”

Marxen els primers grups de nens que van de colònies seguint les normes sanitàries anti Covid-19


La crisi sanitària de la Covid-19 ha complicat les colònies, però no les ha evitat. Les famílies de 13 nens i nenes han acomiadat aquesta setmana un dels primers autobusos cap a les colònies d'estiu, en aquest cas a una casa de Vilanova de Sau (Osona). A l'arribada al parc on els han convocat pares i nens s'han posat la mascareta, s'han netejat les mans amb gel desinfectant, han signat els documents corresponents i els han fet el control de temperatura. "Les famílies tenen ganes que després de tot aquest temps els nens puguin córrer a la natura", explica Anna Puig, responsable de programes educatius de Fundesplai. Per això, assegura que prioritzaran les activitats a l'aire lliure.

Pocs minuts abans de les 10 h del matí ha sortit un autocar del barri d'Horta de Barcelona amb un grup d'infants que es disposen a gaudir d'unes colònies d'estiu a la casa que Fundesplai té a Vilanova de Sau. Després que dilluns arrenquessin els casals d'estiu, aquest dijous és el torn de les colònies a la natura. Cap a les 12 h del migdia els nens han arribat a la casa de colònies on han esmorzat i els han explicat el funcionament de les habitacions. Després ha arribat un dels moments que més esperaven, llançar-se a la piscina.

Aquesta entitat ha fet un protocol de sortida, tant per si els nens es desplacen amb l'autobús com si els porten amb vehicles particulars. En tots els casos el primer és la higiene de mans, prendre la temperatura i fer un intercanvi de documentació. "Les famílies tenen ganes que els nens puguin fugir una mica d'aquest temps que han estat tancats fent activitats a casa", ha explicat Puig.

Però les mesures no s'han limitat a la sortida. A la casa, han implementat senyalització i senyalèctica dels espais i han hagut de fer modificacions a l'interior de les cases per complir amb els protocols de distanciament. Per exemple han inhabilitant alguns llits, han posant els coixins capiculats, i han establert un protocol al menjador per para taula, per menjar i mantenir les distàncies.

“És important fer totes les activitats amb la màxima naturalitat”

La responsable de programes educatius de Fundesplai, Anna Puig, ha explicat que és molt important pels infants estar en contacte amb la natura i "fer totes les activitats amb la màxima naturalitat possible i començar a recuperar, mica en mica, les relacions humanes". Puig ha relatat que han prioritzat fer activitats a l'exterior i mantenir les distàncies de seguretat sempre que sigui possible. "Les famílies que s'han atrevit a apuntar els seus fills a les colònies és que realment en tenien moltes ganes", ha explicat Puig, que ha afegit que "estan molt contentes que els seus fills puguin sortir de la ciutat".

De la seva banda, una de les monitores de Fundesplai, Marina Garcia, ha dit que treballaran perquè els hàbits d'higiene es facin "amb naturalitat i normalitat" i que "els nens ho vagin fent de manera que sigui el seu dia a dia". "El lleure és una activitat súper necessària i, malgrat la pandèmia, hem cregut que s'havia de tirar endavant sempre amb les mesures de seguretat necessàries", ha apuntat.

El retrobament amb els amics i la piscina

Alguns dels infants que aquest dijous han arribat a la casa de colònies de Vilanova de Sau coincideixen a afirmar que allò que tenen més ganes de fer és banyar-se a la piscina i retrobar-se amb els amics. "M'havia cansat d'estar a casa", ha assegurat la Marina Roig, de vuit anys. També ho pensa la Vinyet Jiménez, que assegura que té moltes ganes de "banyar-se a la piscina, tenir temps lliure i fer els jocs de nit".

De la seva banda, l'Isaac Montrabeta (11 anys) ha assegurat que tenia moltes ganes de sortir del seu barri de Barcelona, ja que "a casa sempre feia el mateix". "Encara que haguem de portar mascareta aquí fem moltes activitats", ha expressat. Montrabeta ha dit que durant el confinament ha patit molt estrès i mals de cap: "Vinc a passar-m'ho molt bé i a estar amb els amics".

De fet, Fundesplai ha elaborat una enquesta en què hi ha participat més de 1.000 infants i joves per saber quines activitats preferien per aquest estiu. Els menors de 12 anys han assegurat que allò que més desitgen és retrobar-se amb els amics (48%); pujar un cim (43%); dormir en una tenda (59%); i fer activitats vinculades amb l'aigua (48%). Els joves majors de 12 anys també volen fer activitats aquàtiques i retrobar-se amb els amics i amigues a l'aire lliure.

Adaptació de les activitats i els equipaments

Els responsables de les cases de colònies han adaptat les activitats i els equipaments per ajustar-los a les normatives higiènico-sanitàries i, alhora, donar resposta educativa i emocional a les necessitats dels infants. Entre les adaptacions que s'han fet a les 28 cases de colònies, albergs i terrenys d'acampada de Fundesplai destaca el control d'accés i registre de la simptomatologia; la limitació del nombre de llits a les habitacions; la ventilació d'espais; la separació amb mampares dels espais del menjador; i les rutines d'higiene personal.

D'altra banda, els 2.000 monitors que estaran al capdavant de les activitats d'estiu de Fundesplai han participat en formacions especifiques en educació emocional per detectar i fer aflorar les pors o neguits que els infants hagin pogut acumular durant les setmanes de confinament. A més, molts monitors han fet cursos específics sobre les mesures higiènico-sanitàries per prevenir la Covid-19.

Més beques

Fundesplai assegura que aquest any es demanaran moltes més beques que l'any passat. A mitjans de juny de 2020 l'entitat ja ha rebut 4.228 peticions de beques, mentre que en tot el 2019 se'n van atorgar 4.844. "L'any passat a Catalunya el 31,2% dels infants vivia en situació de pobresa, i la crisi econòmica i social que es derivarà de la crisi sanitària de la covid-19 farà empitjorar molt aquesta situació", asseguren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article