Neix un observatori per detectar tractaments estigmatitzats a les persones drogodependents

La Federació Catalana de Drogodependències alerta que l'atenció al col·lectiu parteix de “prejudicis”


La Federació Catalana de Drogodependències (FCD), amb la col·laboració de la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat, ha posat en marxa l'Observatori Alerta Etigma, dirigit a denunciar els prejudicis contra les persones que consumeixen alcohol o drogues. 

L'objectiu del observatori és conscienciar sobre “la importància de deixar d'estigmatitzar a les persones que usen drogues i d'acabar amb les seves vulneracions de drets”. La federació apunta que sovint els professionals o administracions que atenen el col·lectiu ho fan amb una actitud “condicionada per mirades de prejudici i estigma” i això suposa una “vulneració dels drets a la dignitat i a la no discriminació” i comporta que no demanin ni rebin l'ajuda en temes de salut i social que necessiten.

Des de l'FCD han reclamat garantir que l'atenció a les persones “sigui curosa i adequada” en acord als seus drets d'atenció i cura de la salut “al marge dels seus consums”.

L'Observatori Alerta Estigma pretén ser un canal pel qual la persona afectada, altres professionals o la ciutadania puguin alertar d'expressions o conductes discriminatòries, ofensives o pròpies d'un prejudici i estigma vers persones consumidores. D'aquesta manera, es podrà conèixer millor la realitat i “buscar vies per reduir l'estima i protegir els drets de les persones que usen drogues”.

Des de la federació recorden que el consum problemàtic de drogues “no és una elecció personal”, sinó que generalment és una “expressió de vulnerabilitats personals i de contexts socials desfavorables”. “És el resultat de l’exposició a un conjunt de factors de risc, de naturalesa individual, psicosocial i ambiental, que contribueixen a modular la probabilitat que una persona concreta desenvolupi o no un problema relacionat amb el consum de drogues”, assenyalen.

En aquest sentit, enfatitzen que cal donar suport a la implementació de polítiques de drogues basades en la salut pública, centrades en les persones i en el respecte dels drets humans, “i posar fi a les polítiques repressives i basades en el control”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article