Les xarxes de suport del Raval reclamen a l'Ajuntament que els cedeixi l'ús de l'espai de l'antiga Escola Massana

Les veïnes ocupen des de fa una setmana l'edifici buit per poder continuar operant i oferir ajuda al barri


Les xarxes de suport del Raval reclamen a l'Ajuntament de Barcelona una cessió d'ús per un període de 30 anys de l'espai on s'ubicava l'antiga Escola Massana. 

Fins fa una setmana la base d'operacions de les xarxes per coordinar l'ajuda al barri era el casal La Galera però l'espai se'ls va quedar petit a mesura que avançava la crisi derivada de la Covid-19 i augmentaven les peticions d'ajut. “Vam proposar a l'Ajuntament la cessió d'un espai més gran i vam fer tres propostes d'espais buits municipals al barri. Davant l'absència de respostes satisfactòries hem hagut d'ocupar l'antiga Escola Massana”, ha explicat en roda de premsa Joana Sales, portaveu de la Xarxa de Suport Mutu del Raval.

Des de la xarxa recorden que l'edifici s'ha mantingut buit des que es va mudar l'escola al nou edifici i ja fa tres anys que no té cap ús. Per això, apunten, van decidir fa uns dies traslladar la seva base operativa de La Galera, un casal amb “menys de vint metres quadrats”, fins a l'antiga Escola Massana, a la plaça de la Gardunya, just darrere del Mercat de la Boqueria.

De moment, aquí no hi tenen electricitat però han netejat les diferents sales i les estan preparant per emmagatzemar-hi aliments i poder-hi desenvolupar projectes educatius o laborals, entre altres.

“Ens fan creure que hi ha una nova normalitat”, s'ha queixat Sales, que ha remarcat que la situació al Raval “no era normal” abans de la Covid i “ni ho serà després”. Per això ha defensat la “necessitat” de mantenir actives les xarxes de suport veïnals.

Durant els darrers mesos han mirat de protegir les necessitats de la gent del barri i han creat subxarxes, com la d'aliments, la d'educació i la laboral. Segons calculen, almenys un miler de veïns han demanat en algun moment ajuda i molts dels afectats s'estan implicant per ajudar des de les xarxes.

Helena Martín, del Sindicat d'Habitatge del Raval, ha explicat durant la roda de premsa que des del sindicat intenten garantir les necessitats bàsiques però reconeixen que no es tracta només de “sobreviure”. “Necessitem una qualitat de vida”, ha dit.
Per això, la idea és reconvertir l'espai de la Massana en un espai multifuncional que pugui acollir des de cures fins a projectes educatius o culturals. “Serà un espai obert a tothom del barri”, ha assegurat, obrint la porta als veïns interessats a proposar projectes per desenvolupar-hi.

Organitzar-se millor

La Xarxa de Suport Mutu del Raval va néixer a meitats de març, poc després que es decretés l'estat d'alarma. A poc a poc van anar organitzant-se subxarxes dirigides a col·lectius específics. Per exemple, la xarxa d'aliments, s'organitza per zones i hi participen el casal La Galera, l'Ateneu del Raval i el Forn de teatre Pa'tothom.

“Volem complir amb totes les necessitats que es tenen”, ha afegit Sales, recordant com per exemple el Sindicat d'Habitatge del Raval va promoure la vaga de lloguers. “Des del 19 de març fins ara s'han organitzat moltíssimes coses”, ha afegit la Cristina, una de les persones que col·labora amb la xarxa. Entre les comunitats que s'atenen des del col·lectiu hi ha sobretot filipins i veïns originaris de Bangladesh però també altres perfils, com ara famílies monoparentals.

La Cristina ha celebrat que el nou espai permetrà organitzar-se millor i que fins i tot les cues que ja tenen per demanar ajuda puguin formar-se millor al carrer, a la plaça de la Gardunya. “El més interessant és com s'han anat implicant les persones afectades per la precarietat i la necessitat”, ha destacat, un fet que ha motivat la coordinació de les diverses xarxes i grups de suport per consolidar-se a llarg termini.

Resposta de l'Ajuntament

Des de l'Ajuntament expliquen que “en els casos d'ocupacions polítiques” intenten trobar un espai “per escoltar les reivindicacions i treballar per arribar a acords que facilitin que s'abandoni l'espai voluntàriament”.

Durant les darreres setmanes, han indicat fonts municipals, el govern ha estat en contacte amb la Xarxa per donar resposta a la demanda de trobar un nou espai des d'on operar. Per aquest motiu, aquest mateix dilluns a la tarda hi haurà una trobada per iniciar l'espai de diàleg amb els col·lectius implicats en l'ocupació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article