El sector de la discapacitat vol que la Generalitat rectifiqui i faci tots els pagaments compromesos

COCARMI reclama puntualitat en l’abonament de factures per no posar les entitats “contra les cordes”


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha demanat al Govern de la Generalitat que rectifiqui l’anunci que va fer dies enrere sobre els retards en el pagament a les entitats d’atenció a la discapacitat de la “factura” d’abril i, “amb responsabilitat” compleixi amb tots els seus compromisos de pagament.

L’organització,que representa més de 580.000 persones i les seves famílies, considera l’anunci un “greuge” cap al col·lectiu “més vulnerable” després de patir amb molta duresa els efectes de l’emergència sanitària, amb el tancament de centres i serveis fonamentals per al seu benestar, la manca de recursos i l’absència d’atenció sanitària i social especialitzada.

Per això, “una mesura econòmica com aquesta és un nou cop a uns serveis ja crònicament infrafinançats”, ha lamentat el president del comitè, Antonio Guillén. “La Generalitat no pot centrifugar les seves responsabilitats cap al sector social, ni crear normes sense tenir en compte les greus conseqüències d'aquestes i sense haver previst com minimitzar-les”.

Així, sostenen, “no és admissible el retard” ni d’una petita part de les factures, com ha matisat el departament de Treball i Afers Socials, perquè denuncien que pràcticament cap entitat ni cap servei disposa de coixí financer per fer-hi front. A més a més, recorden que moltes entitats han suportat “importants sobrecostos” durant la gestió de la crisi per la Covid-19, una xifra que han calculat en vuit milions d’euros. 

A aquesta xifra cal sumar l'infrafinançament “crònic” de l’administració amb les entitats d’atenció i suport a les persones amb discapacitat i problemes de salut mental i les seves famílies, ja sigui en forma de factures vençudes per serveis concertats com en forma de subvencions. Així, doncs, apunten, “si les entitats han estat a l’alçada durant la pandèmia donant resposta, sense excusa, a les necessitats de persones i famílies, la Generalitat ha d'evitar posar-les contra les cordes en aquest moment de transició i recuperació”.

ECOM vol participar a la taula creada per revisar el model de residències

Al seu torn, ECOM ha demanat aquest dimarts la participació de persones amb discapacitat física, a través de les entitats que les representen, en la taula creada per revisar el model de residències. Les entitats que integren la federació han mostrat la seva preocupació per una presència majoritària d'experts en geriatria en aquesta taula, i tem que el model que en pugui sortir pot no respondre a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat física. Al seu parer, cal un canvi de model urgent, i més després dels efectes que ha tingut la pandèmia.

Després del que ha passat amb la Covid-19, les entitats alerten que és "imprescindible i urgent" reformular el model d'atenció a les persones amb discapacitat física i repensar els suports "perquè vagin en concordança amb els drets humans". Cal prioritzar, diuen, l'assistència personal i la provisió de suports perquè cada persona pugui escollir com viure.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article