Les entitats socials i el Síndic demanen adoptar mesures “urgents i immediates” per fer front a la crisi 

Les organitzacions reclamen enfortir l’Estat del Benestar, que el Govern les “apoderi” i que s’impulsin reformes “profundes”


Les principals entitats d’atenció social a Catalunya i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, han presentat aquest dimarts a la Generalitat un seguit de mesures que consideren que cal prendre de manera “urgent i immediata” per fer front a la crisi causada per la Covid-19. Destaquen que cal assegurar “un nivell adequat i unes condicions de vida dignes”, que és imprescindible reforçar les polítiques per garantir “l’habitatge digne” i que cal focalitzar l’atenció en la gent gran, els drets de la infància i en fer front a l’emergència sanitària. 

Les entitats i el Síndic creuen que cal “fixar quines seran les bases sobre les quals hauran de girar el conjunt de mesures que cal implementar per fer front a la situació sanitària, social i econòmica”, la qual s’ha vist agreujada a causa de la pandèmia. Així, Ribó ha assenyalat que calen mesures "immediates" per fer front a les situacions "més difícils i punyents" que viuen els col·lectius més vulnerables. "Volem fer un crit d'alerta a tots els diputats i governants a Catalunya, a la Generalitat i a les adminstracions locals", ha apuntat.

Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, ha assegurat que l'objectiu és "apoderar" les entitats perquè no depenguin "d'un finançament precari". "La resposta a la crisi (social) de la Covid-19 ha de ser com a mínim la mateixa que per a la crisi sanitària", ha afegit. "Les entitats socials som i fem un servei públic", ha defensat Alsina, que ha xifrat en més de 640.000 les persones ateses durant la pandèmia. “La resposta de les administracions ha de ser clara: rescatar les persones”, ha conclòs la presidenta de la Taula del Tercer Sector.

La demanda al Banc dels Aliments augmenta un 40%

Entre les mesures immediates que es reclamen hi ha assegurar una cobertura suficient, amb instal·lacions, finançament i mitjans per distriuir-los, dels fons alimentaris després que el Banc d'Aliments hagi registrat un augment d'un 40% de la demanda arran de la pandèmia a través dels diferents bancs que hi ha al territori i que altres entitats hagin triplicat les peticions d'ajut.

Les entitats també demanen fomentar els programes ocupacionals per als col·lectius més vulnerables i fer canvis en la Renda Garantida per coordinar-la amb l'Ingrés Mínim Vital. També reclamen a les administracions garantir les normatives amb referència a l'empadronament i dissenyar un pla d'impacte sobre la bretxa digital.

Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya, ha apuntat que l'instrument de la renda garantida de ciutadania deixa fora alguns col·lectius i ha defensat el paper d'acompanyament a les persones que tenen dificultats, per exemple, per accedir a la tramitació telemàtica d'ajuts. "S'ha vist que davant de situacions d'emergència social les entitats socials són servei públic, servei públic és treballar per les persones que ho necessiten", ha afegit.

En una línia similar s'ha expressat Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, que ha constatat que 350.000 persones estan excloses del sistema de protecció oficial a Catalunya. Per tot plegat, ha demanat a les administracions que no cometin els mateixos "errors" dels primers mesos de pandèmia i siguin preventius però alhora no abandonin la "trinxera", on sí que han estat, ha dit, les entitats socials que com Càritas o Creu Roja no han tancat. A banda, en relació a l'habitatge, proposen reforçar les polítiques d'habitatge d'emergència amb un pacte nacional, "fer front als efectes socials dels desnonaments", disposar de centres d'acollida "permanents" per a persones sense llar.

L’opacitat en residències

Sobre l'atenció a la gent gran, les entitats i el Síndic reclamen "posar fi a l'opacitat informativa" sobre la gestió a les residències, evitar les mesures normatives per franges d'edat o dissenyar-les —si són necessàries— "evitant estereotips i discriminacions". Albert Quiles, director d'Amics de la Gent Gran, ha criticat que el que ha passat amb la gent gran a Catalunya durant la pandèmia "no té nom" i és "absolutament indignant". Per això, ha demanat una "reflexió" i un "acord de país" per tirar endavant un projecte per lluitar contra la soledat no desitjada i l'aïllament.

Quiles també ha demanat una revisió "ràpida" del model residencial per si hi ha rebrots però sense deixar de tenir una mirada "llarga" sobre quin ha de ser el model i alhora acompanyar les persones grans que tenien una vida activa i es troben amb soledat "sobrevinguda" perquè puguin reprendre la seva vida.

Jaume Castro, responsable de Sant Egidi a Barcelona, ha demanat orientar el model d'atenció a la gent gran cap a un model "no residencial" i potenciar l'assistència domiciliària i models de cohabitatge i convivència.

Una llei pel tercer sector

A banda de les mesures més urgents i immediates, tant les entitats socials com el Síndic han defensat la necessitat que existeixi una Llei del Tercer Sector. Ribó ha explicat que la llei hauria de tenir en compte un "reconeixement legal" de les entitats privades que ofereixen servei públic sense ànim de lucre, així com tenir en compte de quina forma hi ha "contribució" del finançament públic en aquesta activitat. En aquest sentit, el Síndic s'ha ofert a fer de "palanca" perquè sigui una realitat i ha donat suport a una legislació que doni un marc "molt més clar i segur" al sector social.

Per la seva banda, les diferents entitats han recordat que sovint depenen de subvencions o fins i tot en plena pandèmia han hagut de fer front a l'increment de la demanda amb campanyes de captació de fons. El Síndic i les entitats han lliurat una declaració amb les diferents mesures i propostes fetes per la Taula d'Emergència Social al president de la Generalitat, Quim Torra, i al Parlament de Catalunya. Esperen que les propostes es tinguin en compte en el debat parlamentari sobre la Covid-19 que tindrà lloc aquest dimecres. En aquest sentit, l’ens considera que “cal sortir de l’emergència establint les bases d’un sistema de protecció que garanteixi els drets socials com a mesura de respecte de la dignitat i la igualtat de les persones en el marc d’una societat justa, igualitària i cohesionada”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article