Salut confirma set brots de coronavirus a la regió sanitària de Lleida que sumen, almenys, un centenar de positius

S'han detectat en quatre empreses agroalimentàries, dues residències i també hi ha un brot comunitari a Lleida ciutat


El Departament de Salut ha confirmat set brots actius de coronavirus a la regió sanitària de Lleida que sumen, almenys, un centenar de positius. S'han detectat en tres empreses del sector de la fruita del Segrià; en una empresa agroalimentària de la Segarra; en una residència -que no és de gent gran- de Lleida i Salut també està fent seguiment d'un brot comunitari a la capital sel Segrià. 

Aquests brots se sumen al de la residència de gent gran Castrillon de Lleida, que en aquest cas “està controlat”, segons ha assenyalat la gerent de la regió sanitària, Divina Farreny. D'altra banda, l'Hotel Rambla de Lleida i la Manreana de Juneda acullen 99 persones en aïllament, més d'una seixantena de les quals han donat positiu per Covid-19.

Farreny ha explicat que els set brots actius sumen, com a mínim, un centenar de positius però ja ha advertit que aquesta xifra “anirà en augment perquè es van estudiant cadascun dels brots”. Salut està fent un seguiment dels casos i dels contactes estrets, que han de complir un aïllament per evitar l'inici de noves cadenes de transmissió. En aquest sentit, ha posat en valor “la bona feina que està fent l'Atenció Primària”.

La gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran ha explicat que Salut porta fent seguiment des de fa setmanes dels brots en tres empreses fruiteres del Segrià i en una empresa agroalimentària de la Segarra. En aquesta darrera, ha detallat que s'han reduït els casos respecte a la setmana passada.

Pel que fa al brot comunitari de la ciutat de Lleida, s'ha originat en un bloc de pisos i s'ha produït transmissió entre diferents habitatges de l'immoble, segons Farreny. En aquest cas, el Departament està estudiant els casos des de divendres de la setmana passada.

Nou brot en una residència

L'últim brot detectat, en concret aquest mateix dimarts, és en una residència privada de gestió pública de Lleida tot i que Farreny només ha concretat que no es tracta d'un geriàtric. Salut preveu donar més detalls sobre aquest darrer brot aquest dimecres. De moment, s'han confirmat els positius de dos treballadors i un d'un resident, però s'han fet proves a més persones del centre.

A més, fa un parell de setmanes es va detectar un brot en la residència de gent gran Castrillon de la capital del Segrià amb 18 positius -13 residents i 5 treballadors-, una xifra que no s'ha incrementat segons la gerent de la regió sanitària de Lleida, amb la qual cosa Salut el dona per controlat. Al marge, també es va detectar un brot amb vuit positius confirmats originat en una barbacoa a la Val d'Aran, en aquest cas a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran.

Divina Farreny ha assenyalat que en tots els casos “s'està posant molt intensitat” i “estan força controlats”, tot i que des del Departament segueixen “en alerta”. “Tenim el pla per acorralar la propagació i les darreres setmanes ha funcionat molt bé en els brots en què s'ha actuat”, ha indicat. Així mateix, ha destacat la col·laboració de les empreses i dels respectius serveis de prevenció de riscos laborals. “Tothom s'activa ràpid i en menys de 24 hores es posen a fer els tests Elisa i Salut realitza a posteriori les proves PCR per intentar tenir el mapa i tenir identificades les accions a realitzar, que ja es fan des del minut zero”, ha remarcat Farreny.

Farreny ha explicat que entre el 21 i el 27 de juny s'han confirmat 251 positius de Covid-19 a la regió sanitària de Lleida, 155 dels quals van tenir els primers símptomes durant la darrera setmana. Així mateix, ha remarcat que el 40% d'aquests 251 casos no presenten símptomes.

La gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran ha reconegut que s'estan detectant molt casos a Ponent perquè s'estan fent moltes proves de detecció. “L'Atenció Primària de Lleida és dels llocs de tot Catalunya on es fan més PCR i, si es va a buscar a un lloc on hi ha hagut un positiu, és fàcil que en surti algun altre asimptomàtic”. “Aquestes persones s'aïllen i s'espera que passin els dies”, ha exposat.

Prop d'un centenar de persones aïllades entre l'Hotel Rambla i la Manreana

Actualment, els dispositius habilitats per Salut a la regió sanitària de Lleida des de l'inici de la campanya de la fruita per acollir positius o contactes estrets acullen 99 persones. En concret, l'Hotel Rambla de Lleida té 33 persones en aïllament per haver estat en contacte amb algun positiu amb la Covid-19, quatre de les quals positius. Pel que fa a la casa de colònies la Manreana de Juneda (Garrigues), acull a 60 positius. En ambdós casos són persones que no poden complir un correcte aïllament al domicili, la majoria dels quals temporers o persones sense sostre.

A partir d'aquest dimecres s'hi suma també l'Hotel Nastasi de Lleida, amb una vuitantena d'habitacions disponibles, perquè persones que han estat en contacte amb positius puguin complir-hi l'aïllament. La gestió d'aquest dispositiu va a càrrec de Salut, a través de l'Atenció Primària, i del Consell Comarcal del Segrià. “És un dispositiu que permetrà esponjar tots els casos que hi ha”, ha dit Farreny.

D'altra banda, una vintena de persones amb coronavirus es troben ingressades en hospitals de la regió sanitària de Lleida, cinc de les quals a l'UCI, segons les dades facilitades per Salut corresponents a aquest dimarts al matí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article