Els sanitaris es mobilitzen per tercera setmana consecutiva a Solsona

Els treballadors mantindran les protestes setmanals fins que els hi actualitzin el sou, congelat des de fa tres anys

Amb cartells on es podia llegir “cuideu als que us cuiden”, “no som sanitaris de segona” o “volem el que és nostre”, els treballadors del Centre Sanitari del Solsonès s'han plantat dimecres per tercera setmana consecutiva a les portes de l'equipament. Exigeixen que els hi actualitzin el sou, ja que no se'ls ha apujat des de fa tres anys, un greuge amb la resta de sanitaris catalans, segons denuncien. Si no hi ha canvis, la disputa arribarà a judici el 2021.

L'infermer Jordi Santasusana és un dels que han sortit a la porta de l’equipament. “Creiem que ens mereixem el mateix que els professionals que treballen a l'ICS o a hospitals gestionats per ells”, lamenta, tot apel·lant a la necessitat “que la població conegui el greuge que patim”. 

El Centre Sanitari del Solsonès està gestionat pel Consell Comarcal, que rep la partida pressupostària del CatSalut. Des del comitè de treballadors diuen que fa tres anys que no se'ls actualitza el sou. Concretament perceben un 6,45% menys que la resta de professionals sanitaris de Catalunya, que se suma al 5 % menys des del 2010. Amb una plantilla que ronda la vuitantena, atenen anualment uns 12.000 pacients a primària.

Els professionals han dut el cas als tribunals i es preveu que el judici se celebrarà el 19 de març del 2021. Ho van fer, explica el portaveu del comitè d'empresa, Xavier Alsina, perquè no els hi ha quedat cap altre via després de negociacions que no han arribat a cap port. Fins ara només se'ls ha ofert un increment parcial del 2018 i 2019, més un 25% del deute reconegut dels objectius del 2017.

Segons Alsina, el Consell Comarcal assegura que no poden assumir la diferència perquè “no hi ha partides”. “Quan ens presenten els pressupostos veiem increments i, quan els demanem perquè no ens paguen el que ens deuen, ens responen que primer han de pagar proveïdors i proves”.

Des del comitè acusen el Consell Comarcal d'estar fent una “mala gestió”. “Ens sentim com si la nostra feina passés a segon pla i que sigui més important la pugna política o qui gestiona centre”, lamenta Santasusana, tot afegint que se senten “com titelles”.

Amb les protestes setmanals, els empleats busquen donar visibilitat a la disputa i que la comarca conegui el problema. “Volem que Solsona ens doni suport. Som nosaltres els que els podem ajudar a ells i ells a nosaltres”, diu Alsina. Aquest dimecres, el mateix comitè ha comunicat a la resta de treballadors que volen dur el conflicte al ple municipal de Solsona per poder explicar la situació en primera persona als veïns.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

mireia La Segarra
1.

fantàstic!!!!! sortirem amb vosaltres! a per totes!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article