Els protomors de la Llei 24/2015 presenten al Parlament 15 mesures per fer front a l’emergència habitacional

Les entitats demanen reallotjament immediat per 2.500 famílies que viuen en pensions o al carrer


El grup promotor de la Llei 24/2015 ha presentat 15 mesures “urgents” en matèria d’habitatge en el Parlament de Catalunya durant el Ple de Reconstrucció que s’està celebrant entre el 1 i el 3 de juliol per fer front als efectes de la pandèmia de la Covid-19.

Segons apunta la plataforma, formada per les PAH de Catalunya, l’Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, les mesures presentades volen ajudar a sortir d’aquesta pandèmia amb “més drets”, i per això demanen als grups parlamentaris “escoltar i atendre” les necessitats i propostes de les famílies que ho estan passant més malament.

Per començar, entre les mesures presentades, els promotors de la Llei 24/2015 reclamen l’aplicació immediata d’un Pla de Xoc per posar la mesa d’emergència a zero, garantint un reallotjament “digne i adequat” a les 2.500 persones que romanen a la llista d’espera de les meses d’emergència, moltes de les quals “malviuen” en pensions o al carrer.  

També apunten que és necessari sancionar els grans propietaris que no estan oferint lloguers socials obligatoris. Per això demanen plans d’inspeccions i recursos urgents “per a obrir tants expedients sancionadors com incompliments de la norma es detectin”.

D’altra banda, i en matèria de pobresa energètica, els promotors de la 24/2015 reclamen signar convenis per acabar amb els deutes energètics, que a més a més, alerten, s’han agreujat durant el confinament. Segons denuncien, s’ha incomplert el compromís de la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón per fer realitat aquests convenis abans de finals de 2019. 

Així mateix, el document amb les mesures apunta que cal activar una campanya comunicativa dirigida a la població per tal que conegui els seus drets en matèria d’habitatge i per a l’aplicació de la Llei 24/2015, recordant al president Torra que va acceptar posar en marxa aquestes accions el setembre de 2019, i que encara no s’ha implementat. “Una de les bases perquè els drets no es vulnerin és que els subjectes d’aquest coneguin com exigir-los”, afegeixen.

Quant als desnonaments, el document reclama actualitzar el protocol de comunicació de desnonaments del TSJC i el
Departament de Justícia, ja que, recorden, és del 2013, i “obvia la regulació establerta per la Llei 24/2015 a nivell català o pel RDL 7/2019 a nivell estatal”.

Activar ajuts al lloguer, la cessió obligatòria d’habitatges buits  o ampliar el parc públic per garantir preus assequibles, són altres de les propostes que s’han presentat. 

Els promotors de la 24/2015 exposen que cal no oblidar que l'exclusió residencial “no és conseqüència d’una crisi temporal, sinó el resultat de les polítiques estructurals que s'han dut a terme durant les últimes dècades”, i recorden que a Catalunya s’han executat 269.159 desnonaments des de l'esclat de la crisi financera del 2008. “Si a aquest nombre li sumem els denominats desnonaments invisibles, dels qui que es veuen forçats a abandonar casa seva per no disposar d'un contracte en regla o per evitar l'execució del llançament, la realitat queda nua i visible amb tota la seva duresa”.

A banda, destaquen que l'aprovació de la Llei 24/2015 i els decrets que l'amplien ha estat “una fita” en la resposta a les problemàtiques de l'habitatge a Catalunya. “No obstant això, com es reconeix en el propi text de la llei, les mesures que s’hi contemplen són respostes d'emergència” i clamen per “canvis legislatius profunds i polítiques públiques valentes”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article