El 70% dels usuaris de residències i el 56% de treballadors infectats de Covid-19 són asimptomàtics

Vall d'Hebron veu “insuficient” el cribratge basat només en símptomes per detectar tots els casos en aquests centres


El 69,7% dels usuaris de residències i el 55,8% dels treballadors que s'han infectat de Covid-19 són asimptomàtics, segons un estudi d'un equip multidisciplinari de l'Hospital Vall d'Hebron que s'ha publicat a la revista 'Emerging Infectious Diseases'.

L'estudi inclou unes 6.000 persones, entre residents i treballadors, d'un total de 69 residències de gent gran, tant públiques com privades, de l'àrea d'influència de l'hospital, i es va fer entre el 10 i el 24 d'abril. Els resultats indiquen que gairebé un 24% de residents i un 15% de treballadors eren positius, però que més de la meitat d'aquests no tenien símptomes. L'estudi conclou que el cribratge basat en símptomes és “insuficient” per detectar tots els casos en aquests centres.

L'estudi, coordinat per la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, Magda Campons, i el cap del Servei de Malalties Infeccioses, Benito Almirante, és el primer que es fa sobre l'impacte del coronavirus a les residències amb una mostrat tan gran de persones.

Els investigadors van analitzar la presència de símptomes relacionats amb la Covid-19 i els resultats de tests PCR en 3.214 residents i 2.655 treballadors dels centres. Les dades, amb un 23,9% de residents i un 15,2% de treballadors positius, mostren una transmissió “molt elevada” del virus en aquests centres. Vall d'Hebron considera que aquesta transmissió es veia “especialment afavorida” per les característiques pròpies de les residències, com ara habitacions i banys compartits, espais comuns i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció.

També es va analitzar la presència dels símptomes en els 14 dies previs a la realització de les prova diagnòstica. D'aquesta manera, van descobrir que el 69,7% dels residents i el 55,8 % dels treballadors infectats eren asimptomàtics. No havien presentat febre ni problemes respiratoris en els dies previs.

L'estudi conclou que l'elevat percentatge de casos asimptomàtics juga un paper rellevant en la disseminació del virus en aquest tipus de centres i considera “fonamental” detectar tots els casos, amb símptomes o sense, per tallar la cadena de transmissió. Així, es considera que el cribratge basat en símptomes en aquest col·lectiu d'alta fragilitat és insuficient per detectar tots els casos incidents.

Els investigadors de l'estudi de Vall d'Hebron recomanen la implementació d'una estratègia centralitzada de prevenció i control de la Covid-19 que inclogui el cribratge de residents i professionals, independentment de la presència de símptomes, per tal de prevenir i controlar brots de coronavirus en aquest grup de persones vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article