Vergés diu que la situació al Segrià no és la mateixa que al març, però preveu que els casos creixin els propers dies

El cap d'Epidemiologia de l’Hospital Clínic creu que el confinament domiciliari s'haurà de considerar si la incidència no baixa


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que la situació al Segrià "no és exactament la mateixa" que al març o l'abril, però preveu que els casos creixin els propers dies, perquè "les mesures no tenen efectes d'avui per a demà". La consellera ha explicat a Catalunya Ràdio que en set dies es podrà veure si s'ha estabilitzat una mica la tendència i "com evolucionen" les mesures preses. En tot cas, en la línia del que ja va dir diumenge, ha reconegut que no es pot descartar res. La consellera ha constatat que hi ha transmissió comunitària, i per això s'ha actuat. En el cas de la Segarra, en canvi, ha dit que la situació està "molt estable" i no és comparable amb la del Segrià.

Vergés ha explicat que el Govern ha actuat en veure una diferència "molt clara" de casos d'una setmana a la següent a la regió de Lleida, amb 188 casos la del 22 de juny i 549 la del 29. Aquest creixement "fort" s'explica sobretot pel Segrià, ha afegit la consellera, que ha avisat que ara continuaran creixent els positius. Es farà una primera revisió en profunditat passats set dies i una segona als 14. "No podem descartar res avui", ha dit en preguntar-li per un allargament del confinament perimetral. De moment ha insistit que cal baixar l'activitat social i "mantenir els mínims contactes possibles".

Pel que fa a les hospitalitzacions, s'ha detectat un augment de 18 a 24, amb una tendència "clarament creixent", ha continuat. En tot cas, ha remarcat que la carpa que s'ha instal·lat a l'Arnau de Vilanova no és un hospital de campanya ara mateix, sinó una eina per tenir més espai i poder separar bé els circuits de Covid i no-Covid. Sobre la proximitat de la Franja, on també hi ha brots, Vergés ha apuntat que l'Aragó també es va plantejar el confinament perimetral, però finalment va optar per altres mesures.

En general, pel que fa a tot aquest territori on els temporers treballen en la recollida de la fruita, la consellera ha opinat que el govern espanyol hauria de regularitzar la situació d'aquests treballadors i "no deixar els ajuntaments despullats davant la vinguda de molta gent". En preguntar-li per les queixes dels alcaldes per manca de previsió en l'avís, ha dit que entén que vulguin preparar les coses amb temps, però ha argumentat que aquest tipus de mesures "obliguen a una gestió de decisió, execució i comunicació bastant alhora".

Pel que fa a la situació de la Segarra, la consellera ha assegurat que la situació és "diferent", que és "molt estable" i que es treballa coordinadament amb les empreses on s'han detectat els brots. Sobre la selectivitat, s'ha limitat a dir que depèn del Departament d'Empresa i Coneixement decidir com organitzar les proves, i són "molts conscients que han de prendre mesures sobretot a Lleida". En tot cas, ha reiterat que és el departament d'Àngels Chacón qui ha de dir si finalment troba una forma perquè els estudiants de fora del Segrià no hagin d'anar-hi per fer la selectivitat.

Pendents de l’evolució del brot

Al seu torn, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que el confinament domiciliari "podria ser una de les alternatives a considerar" al Segrià si la incidència no baixa, però ha afegit que encara "s'ha de donar un cert marge" per veure com evolucionen els casos i les hospitalitzacions. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha opinat que el brot encara és "controlable" abans d'aplicar noves mesures. "Semblaria que la cosa no va a una velocitat tal que no permeti encara tenir esperança de controlar el brot sense anar escalant més mesures", ha dit. Ara bé, ha constatat que caldrà allargar el tancament perimetral si la incidència no baixa en 14 dies, i també pensar en altres mesures.

Trilla ha reconegut que el confinament perimetral "ja suposa un grau més del que inicialment estava previst per controlar els brots", però ha insistit que "si tot va bé, la cosa es pot controlar encara". Ha indicat que una taxa de 149 casos per cada 100.000 habitants és "clarament alta, molt per sobre de l'esperable", i ha recordat que a Alemanya parlen de brot amb 50 casos. Al seu parer, si passats 14 dies la incidència baixa a 30, 40 o 50 casos seria una bona notícia, però si es manté en les xifres actuals, caldrà allargar el confinament perimetral. A més, ha avisat que caldrà també controlar que no es produeixi una sobrecàrrega del sistema sanitari. "Si comença a veure's més desbordat s'haurà de mirar molt bé si s'ha de prendre alguna altra mesura", ha advertit. Sobre la selectivitat, ha opinat que no és un "risc especialment alt", perquè les mesures d'higiene i seguretat estan molt ben preparades.

Els brots al Segrià pugen a 14

El brots de Covid-19 al Segrià s'han doblat en una setmana i han pujat dels 7 als 14. En concret, són en deu empreses hortofructícoles, dues residències de gent gran, a l'alberg Jericó (26 casos) i en un edifici del Centre Històric (15). Des del Departament de Salut s'ha insistit en la importància de les mesures de seguretat com la mascareta, la distància i el rentat de mans i la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, preveu que durant deu o 15 dies continuïn augmentant els casos perquè les tendències, ha dit, "no canvien d'un dia per un altre". Si en 15 dies, però, la incidència del virus no baixa, Salut no descarta mesures més extremes com el confinament domiciliari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article