Així és el pla per protegir les residències d’un rebrot: 1.800 treballadors nous i 2.800 places reservades

Afers Socials i Salut presenten les mesures de contingència per a la gent gran i amb dependència, que costaran 96 milions


Una de les coses que ens ha ensenyat la pandèmia de Covid-19 a Catalunya és que el model d’atenció a les residències ha quedat obsolet i no ha estat prou eficaç per protegir la gent gran o amb dependència. Per això, davant d’una possible segona onada a la tardor, el Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han presentat aquest dilluns un pla de contingència, amb una inversió total de 96 milions d’euros, que contempla la contractació de 1.800 nous treballadors, la reserva de 2.800 places per a casos de Covid-19 i els trasllats a altres centres o al mateix domicili.

“Hem d’activar tots els mecanismes perquè la gent gran, la més vulnerable al virus, estigui més protegida”, ha afirmat el conseller Chakir el Homrani, que ha explicat que el pla contempla mesures fins a principis del 2021 i que complementa el programa que hi ha hagut fins ara pel que fa a l'estratègia d’aïllament, identificació i seguiment de l’estat de les residències i atenció sociosanitària. “Encara estem en plena pandèmia i hi pot haver un rebrot a la tardor”, ha remarcat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Així, el pla social, amb una inversió 56 milions d’euros, s’estructura en diverses mesures: la primera, l’increment de places reservades; la segona, com fer efectius els trasllats; la tercera, la contractació de nous professionals, amb un reforç especial de l’àmbit sociosanitari; i la quarta, el retorn voluntari al domicili. A més, les dues conselleries es conjuren per repensar el model d’atenció en el seu conjunt amb la creació de l’Agència Integrada d’Atenció, que haurà d’aplegar les diverses administraciones i les entitats socials i sanitàries.

La reserva de 2.800 places

Així, ha explicat el conseller que la primera gran mesura serà reservar un percentatge de places a totes les residències perquè, en cas que hi hagi un rebrot, es puguin aïllar les persones contagiades de la resta de residents. En total, calculen a la conselleria que es podran reservar unes 2.800 places. Tanmateix, aquest augment de places reservades no augmenta el nombre de places a les residències.

D’aquesta manera, el Govern preveu que les residències de tipus A i B, és a dir, les més grans, tindran l’obligació de reservar places segons la seva titularitat: un 8%, en les residències públiques; entre un 4% i un 5%, en les residències privades amb places concertades; i un 3% en les residències completament privades. A més, en les residències de tipus C, les més petites, demanaran que, com a mínim, es reservi un 1% de les places a aquests casos. Afers Socials assegura que es farà càrrec del cost d’aquestes places que hauran de quedar lliures. 

Ara per ara, ha explicat la conselleria, hi ha 20.800 persones en llista d’espera per entrar a residències i, durant la pandèmia aquesta llista ha estat aturada, per la qual cosa s’ha anat incrementant. Només s’han produït 42 ingressos nous, tots ells avaluats i havent donat negatiu en les proves PCR. “Som conscients que encara augmentarà més la llista d’espera, però prioritzem protegir les persones que actualment resideixen en aquests centres”, ha explicat El Homrani.

Els trasllats a altres centres o al domicili

A banda de les reserves d’espai, Salut i Afers Socials preveuen, en cas que no sigui possible mantenir l’aïllament de casos positius ni amb les places reservades, reubicar les persones residents en altres espais. N’hi haurà dues menes, tal com ha funcionat fins ara: els espais alternatius oberts específicament per reforçar les places, com ara hotels-salut o espais nets; i residències de tipus A i B que tinguin places reservades lliures. A més, el Govern també preveu el retorn voluntari al domicili, sempre que la persona no presenti símptomes. Durant la primera onada de la pandèmia, Afers Socials i Salut calculen que s’han traslladat 2.472 persones residents a altres espais i 681 han retornat al seu domicili.

El reforç de personal

L’altra gran mesura del pla és el reforç del personal contractat, tant de l’atenció primària i sanitària, com dels professionals de l’àmbit social. Així, el Govern preveu la contractació de 1.800 nous treballadors socials, des de gericultors fins a personal auxiliar, el que suposa un augment del 18%. Els Departaments esperen que a mitjans de setembre s’hagin reforçat prou les plantilles per atendre un possible rebrot. Això anirà acompanyat d’un reforç del personal sanitari dins les residències, amb la contractació de 370 infermeres per reforçar l’atenció les 24 hores del dia. La infermera de nit serà obligatòria en les residències de tipus A i B, tal com reclamaven els professionals.

A més, Afers Socials planteja reforçar la figura del professional higienicosanitari dins els centres i la formació entre els professionals, perquè apliquin els protocols i facin ús correcte dels materials de protecció, com els EPI, les mascaretes, els guants, els gels desinfectants, entre altres. De fet, els centres residencials hauran de tenir material de protecció individual en estoc per a quatre setmanes. En aquest sentit, el conseller ha explicat que el SOC ha format ja més de 1.900 persones. Alhora, el Homrani ha assegurat que hi ha una borsa de més de 4.000 persones inscrites per substituir el personal sociosanitari a les residències en cas de baixes laborals per Covid-19 i que contractarà 219 tècnics que reforçaran la inspecció al territori.

Al seu torn, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que potenciaran la presència de la primària “amb l’equivalent a uns 450 professionals sanitaris addiccionals per reforçar l’atenció a residents”. Això suposa una inversió de 15 milions. A més, els centres d’atenció intermèdia també han de tenir, segons Vergés, “un paper rellevant en el maneig d’un possible rebrot, especialment per a la poblacio major de 65 anys”. Per aquest motiu, s’incrementarà la contractació en prop de 500 llits amb una inversió de més de 25 milions d’euros. Alhora, Salut preveu la millora de la informació i la detecció de més casos de Covid-19.

Prop del 70% de les residències estan en “verd”

Vergés també ha fet un repàs de totes les mesures preses fins ara per part del Govern. Ha explicat que, actualment, el 72% de les residències “estan en verd”, és a dir, preparades i netes de Covid-19, el que suposa 761 residències a tot el territori català. Només un 23% estan en taronja i un 4% estan encara en vermell, mentre que un 1% es troben en avaluació.

Al llarg de tots aquests mesos, ha explicat la consellera, s’han fet a residències més de 106.000 PCR a persones usuàries i treballadores. A més, s’han intervingut 13 centres, on s’ha canviat l’empresa gestora. Alhora, s’han fet més de 7.000 intervencions telefòniques i 1.000 presencials a la salut pública. També s’han fet 500 desinfeccions i s’han repartit vuit milions d’unitats de material de protecció. 

Repensar el model d’atenció

Més enllà del pla que ara presenten les conselleries, El Homrani ha reconegut que la pandèmia ha posat en evidència que el model d’atenció a la gent gran i les persones amb dependència ha quedat obsolet. “Hem de repensar com atendre les persones grans i amb dependència i com gestionem aquest repte que és l’envelliment. Cal garantir una millor resposta pública”, ha admès. Per això, les dues conselleries preveuen la creació de l’Agència Integrada d’Atenció, que afronti dos reptes: l’abordatge integral de l’autonomia personal i fer possible l’envelliment de “quilòmetre zero”, amb millores en l’atenció domiciliària i evitant, tant com sigui possible, la resposta institucional. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article