El confinament agreuja la situació dels temporers allotjats a la Fira de Lleida

La limitació de moviments al Segrià i les pedregades dificulten la cerca de feina al camp


Les persones allotjades als pavellons de Fira de Lleida que volen treballar a la fruita han vist agreujada la seva situació pel confinament. La limitació de moviments per poder sortir del Segrià pels brots de Covid-19 dificulta la recerca de feina més enllà de la comarca. Això se suma al fet que hi ha menys oferta de llocs de treball que altres anys a causa de les pedregades que van caure al juny i que han fet malbé molta fruita que estava a punt de collir.

A l'exterior dels pavellons de Fira de Lleida hi ha l’oficina única d’atenció, quatre mòduls on s'atenen totes aquelles persones que han arribat a Lleida per treballar a la fruita, on s’orienta, i es presten serveis i recursos als temporers allotjats a la Fira. No és el primer any que funciona aquesta oficina però sí que aquest estiu és un dels més complicats de gestionar, per les condicions atípiques que ha generat la Covid-19, amb mesures per garantir la seguretat sanitària que s'han de tenir en compte. A això cal sumar-hi el fet que des de dissabte, la comarca del Segrià té la mobilitat restringida pels brots de coronavirus que han aparegut les darreres setmanes, alguns d'ells entre temporers que treballen en empreses del sector.

La coordinadora de l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Lleida, Gemma Domingo, ha explicat que malgrat que hi ha com una “mena de crida” per anar a Lleida a treballar a la fruita perquè “tradicionalment hi ha feina”, enguany, per les circumstàncies sanitàries i meteorològiques això no és així. A més a més, arran del confinament del Segrià, la gent que ara es troba a la ciutat no pot sortir-ne per anar a les comarques veïnes i això fa que hi hagi “menys rotació”.

A Fira de Lleida hi ha un dispositiu per atendre els temporers amb serveis bàsics com dutxes, àpats i allotjament. A l'oficina única d'atenció es fa la rebuda i l'acompanyament de les persones que arriben a la ciutat. Reben una primera atenció social per saber quina és la seva situació i necessitats. Domingo ha assegurat que malgrat el confinament del Segrià, encara hi ha lloc per dormir als pavellons i confia que aquest estarà garantit per als propers dies.

L'atenció la presten treballadores socials i tècnics de l'Institut Municipal d'Ocupació, que ajuden a trobar feina als temporers, però també hi col·laboren voluntaris, com el Mohamed Ouali, de l'Associació Focs. Ouali parla sis llengües i ajuda fent de traductor i mediador entre els temporers i les tècnics. Explica que a Fira de Lleida hi van molts senegalesos i algerians però que “hi ha de tot”. La seva feina va més enllà de les traduccions i també orienta els temporers explicant-los els serveis que se'ls poden oferir o com trobar feina. Tot plegat diu que serveix perquè “se sentin més segurs”, ja que els transmet confiança. Ara amb el confinament de la comarca, Ouali constata que hi ha més dificultats per trobar feina i espera que la situació millori les properes setmanes amb un descens dels casos.

Yassin: “No trobo feina i ara no puc marxar pel confinament”

En Yassin és originari de Marroc i fa 10 dies que és Lleida, on ha arribat per trobar feina. S'ha desplaçat a Fira de Lleida per registrar-se a l'oficina i poder dormir al pavelló. Ve d'Algeciras i quan van entrar a fase 3 va anar a Múrcia per treballar però no ho va aconseguir i li van recomanar que anés a Lleida. Aleshores es va desplaçar fins a Aitona, al Segrià, però feia poc que una pedregada havia malmès moltes hectàrees de fruita i tampoc va trobar feina. Ara s'ha desplaçat a la capital del Segrià perquè és on pot dormir i menjar fins que trobi feina. Li agradaria marxar de la ciutat per buscar en altres comarques de la vora però no pot pel confinament. En Yassin ha treballat a Barcelona de jardiner i també a Andalusia com a temporer. Ha deixat els seus fills a Andalusia, on està casat amb una catalana.

En Mohamed és un jove que fa dos anys que està a Espanya i tot just va arribar a Lleida dissabte passat. Explica que també té molts problemes per treballar ja que no té papers i necessita diners per mantenir la seva família de Marroc. Havia treballat anteriorment a granges de Madrid però ara amb el coronavirus assegura que és molt complicat trobar feina. De fet ell és soldador de professió però busca qualsevol cosa. Porta dos dies dormint al carrer i finalment s'ha apuntat per dormir als pavellons de Fira de Lleida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article