260 professionals sanitaris responen la crida de Salut per treballar a Lleida

Es derivaran pacients crítics de l’Hospital Arnau de Vilanova a altres centres sanitaris catalans per evitar el “col·lapse”


260 professionals sanitaris han respost la crida del Departament de Salut per treballar a Lleida i donar suport a l'emergència sanitària. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que es tracta tant de sanitaris d'altres centres sanitaris com de treballadors del mateix hospital Arnau de Vilanova que han renunciat a fer les seves vacances quan els tocava. 

Comella també ha anunciat que es derivaran pacients crítics a d'altres centres sanitaris catalans en cas que sigui necessari perquè l'Arnau "no acabi patint més del compte" i "per evitar viure una situació de col·lapse". I ha afegit que s'està treballant per protegir especialment les 40.000 persones considerades vulnerables de les 200.000 confinades al Segrià.

El director del Servei Català de la Salut considera que els 260 efectius seran suficients per donar resposta als rebrots del Segrià i demana que se segueixin extremant les mesures de seguretat. Actualment, el departament de Recursos Humans, ha explicat, està contactant amb aquests professionals sanitaris i s'aniran incorporant "quan siguin necessaris", tant a l'Arnau com a l'Atenció Primària.

Pel que fa a possibles derivacions de pacients crítics a d'altres hospitals, Comella ha explicat que es traslladaran a diversos centres hospitalaris de Catalunya, prioritzant aquells que estiguin més a prop de les famílies. Tot i que es podrien derivar pacients de tot tipus, el director del Servei Català de la Salut ha dit que principalment es traslladaran pacients 'no covid'.

40.000 dels 200.000 habitants del Segrià són “de risc”

Comella ha recordat que a la comarca del Segrià hi ha uns 200.000 habitants i que 40.000 d'aquests estan considerants vulnerables, i per tant "població de risc", ja sigui per edat o per patologies prèvies. És per això, ha dit, que engegaran accions "proactives" per protegir-los "al màxim".

Pel que fa a l'ús de la mascareta, Comella ha assegurat que al Segrià és obligatòria des de dissabte, quan es va confinar la comarca, i que es farà extensible a tot Catalunya, independentment de la distància de seguretat.

Salut calcula que falten 70 professionals

El gerent territorial de l'ICS a Lleida i de Gestió de Serveis Sociosanitaris, Ramon Sentís, ha explicat que, tot i que l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida està preparat per destinar una tercera planta a malalts de Covid-19, falten encara professionals per atendre'ls.

En concret, ha xifrat en 20 els facultatius que es necessitaria al Segrià si segueixen augmentant els casos de coronavirus, entre metges de família, comunitària i especialitats de pacients crítics. També 50 professionals d'infermeria per donar servei tant a l'hospital com a l'Atenció Primària. Sentís ha anunciat també que "en les pròximes hores" l'hotel Nastasi de Lleida tornarà a funcionar com a hotel-salut.

Els sanitaris lleidatans, “preocupats” per la pandèmia

Els professionals sanitaris de Lleida reconeixen estar "preocupats" per les dades epidemiològiques actuals a la comarca del Segrià i per la seva evolució en un "futur proper". Ho han dit aquest dimecres al matí davant l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on han llegit un manifest, en nom de la Junta Clínica del centre hospitalari i la Direcció d'Atenció Primària.

En el comunicat demanen també als ciutadans que compleixin "estrictament" les mesures de prevenció, distanciament, contacte social i higiene. Així mateix, reclamen a les administracions que intensifiquin les mesures de control establint directrius "clares i urgents".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article