Salut crea una unitat específica per coordinar “de forma continuada” la resposta a la Covid-19

La dirigirà Jacobo Mendioroz i estarà integrada per professionals de diverses disciplines i institucions


El Departament de Salut ha creat una unitat específica de professionals de diferents disciplines i institucions per fer un seguiment de la Covid-19 a Catalunya. Passada la fase més dura del confinament i amb l'escenari de possibles brots sobre la taula, Salut vol coordinar de forma continuada la resposta a l'evolució de la pandèmia. 

Segons ha anunciat la consellera Alba Vergés, la unitat serà coordinada pel metge especialista en medicina predictiva i salut pública de l’Institut Català de la Salut (ICS) Jacobo Mendioroz. Vergés ha destacat que s'han passat etapes molt crues però que estan treballant perquè les que venen no siguin tan dures, si bé "no seran senzilles".

Per tot plegat, han considerat necessari tenir un àmbit de "coordinació" de tots els actors implicats perquè la resposta es doni des d'una perspectiva "transversal". "És imprescindible des del punt de vista de la vigilància epidemiològica i en l'àmbit de la prevenció", ha dit, posant com a exemple protegir els centres sanitaris, els col·lectius més vulnerables i "tota la prevenció" com a millor resposta inicial a la transmissió del virus. També es vol millorar la comunicació del risc de contagi així com una bona coordinació amb tota la part assistencial.

Al seu torn, Mendioroz ha apuntat que la unitat que dirigirà no farà res que no s'estigui fent abans però millorarà els processos de seguiment, coordinarà les diferents accions i treballarà de forma "més transversal i coordinada". "El fet que augmenti l'epidèmia en un lloc implica una sèrie de mesures i articular les respostes i coordinar-les amb accions concretes es el que permetrà la creació de la unitat", ha dit. L'especialista de l'ICS ha destacat, per exemple, que és important un programa de fases i alertes en què hi hagi una resposta homogènia i que això sigui liderat pels sistemes de vigilància. "Això exigeix d'una coordinació que durant el temps de l'epidèmia no era viable", ha admès.

Per això, en la fase actual Salut vol fer tot el possible per no haver d'arribar de nou a una situació com la viscuda durant l'estat d'alarma. "Haurem de fer la previsió de quines respostes es donaran segons com augmentin els casos", ha relatat en relació a possibles ajustos, avaluació de mesures o creació de nous indicadors.

Amb tot, Mendioroz també ha volgut deixar clar que no hi ha "un pla mestre" sinó que cada cop hi haurà d'haver una resposta adaptada que pugui contenir l'epidèmia si hi ha un brot. Al Segrià, ha dit per exemplificar-ho, les característiques són molt diferents del que es va viure a la Conca d'Òdena.

Més controls i menys confinaments

Preguntada pel Segrià, Vergés ha afirmat que han demanat al món municipal que posi a disposició espais per fer un correcte aïllament de casos i contactes. "Això és el que ens cal a la zona", ha dit, recodant que tindran els fons necessaris per fer-ho. "És necessari per un bon control que aquells casos identificats puguin estar aïllats en condicions", ha dit demanant la implicació "per part de tothom".

Vergés ha detallat també que al migdia s'ha reunit amb alcaldes del Segrià i en aquests moments no els preocupa la falta de personal sanitari. "D'això ja ens n'ocupem nosaltres", ha dit en relació a reforços externs de l'ICS perquè es pugui mantenir l'activitat convencional tot i el creixement d'hospitalitzacions per Covid-19 a l'Arnau de Vilanova.

La consellera ha defensat la gestió dels brots i ha assegurat que tenen els casos "identificats" i que el que calen són reforços d'agents comunitaris i treballar molt amb els municipis. "No és que hagi fallat res ni que estiguem en una situació no prevista", ha dit. Respecte endurir el confinament a la zona amb un tancament domiciliari, la titular de Salut ha reiterat que "res no és absolut". "Fins al moment hem pres les decisions quan toquen", ha conclòs descartant-ho per ara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article