Prop d’una vintena de brots al Segrià, la majoria en empreses hortofructícoles

Salut fa seguiment dels rebrots de Barcelona, Tarragona i El Perelló i investiga un possible nou cas a Vilassar de Mar


Aquest divendres, els rebrots de coronavirus continuen en augment a tot Catalunya. A banda de nous brots al Segrià, que eleva la xifra a 17 els casos a la comarca, en aquestes últimes hores s’han donat a conèixer nous brots a la demarcació de Lleida, Barcelona, Tarragona, El Perelló i també s’investiga un possible nou cas a Vilassar de Mar. 

Pel que fa als brots la demarcació de Lleida, s’eleven a una vintena llarga: uns 17 casos al Segrià, amb dos nous brots en empreses hortofructícoles, un amb sis positius confirmats; un a la Segarra; un darrer cas a Oliana (Alt Urgell), on s’han detectat 26 casos positius en una residència de gent gran, i un a una residència del Pont de Suert.

Al Segrià, a banda de nous brots en empreses hortofructícoles, Salut també ha confirmat un brot al CAP de Rambla Ferran amb cinc professionals afectats. També hi ha un altre brot a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida, amb almenys sis casos encara per confirmar. A més, hi ha un contagiat a l’associació de persones amb discapacitat Aremi, i Salut està estudiant l’evolució de la resta d’usuaris i treballadors. Així, les empreses hortofructícoles concentren 14 dels 17 brots a la comarca lleidatana.

Els casos entre els joves, “insostenibles”

Davant les xifres, que no deixen de créixer, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha alertat d'un augment “insostenible” de casos de coronavirus entre joves de 15 i 29 anys al Segrià i ha fet una crida perquè aquest col·lectiu tingui una “altíssima responsabilitat”. El cap de vigilància epidemiològica, Pere Godoy, ha reconegut que la situació és “complicada”. S'ha confirmat l'augment de casos que es preveien a començaments de setmana i la previsió, ha dit, és que segueixin augmentant els pròxims dies. Tanmateix, Farré ha descartat el confinament domiciliari al Segrià. “No ens podem permetre que tothom es quedi a casa seva”, ha dit.

S’habilitarà el pavelló Onze de Setembre per acollir pacients

La xifra de persones ingressades amb Covid-19 als hospitals de la regió sanitària de Lleida ha tornat a pujar en les darreres hores i ara se situa en 84, dos més que el dia anterior, segons ha informat el Departament de Salut. El nombre de pacients ingressats que es troben a les UCI s'ha mantingut en 11, dels quals sis són a la de l'Hospital Arnau de Vilanova i cinc a la de l'Hospital Santa Maria.

L'Arnau de Vilanova és el centre que més incrementa el volum d'ingressos i passa a tenir 46 persones amb el virus que es troben a planta. Per això, els professionals sanitaris es plantegen ampliar a tres les plantes dedicades a la Covid-19, una opció que no preveien fins la setmana que ve. A altres centres hospitalaris de la regió hi ha 27 persones amb coronavirus. D'altra banda, des de l'1 de juliol, les altes acumulades a l'Arnau de Vilanova són 38, mentre que al Santa Maria n'hi ha un.

El Departament de Salut també instal·larà una nova carpa al costat del Centre d'Atenció Primària (CAP) Prat de la Riba de Lleida per possibles pacients de coronavirus. L'objectiu és que entri en funcionament "pròximament" i que actuï com la carpa instal·lada el cap de setmana passat a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, com a sala d'espera de possibles contactes. A més, s'habilitarà el pavelló Onze de Setembre de Lleida per acollir pacients que estan en el tram final de la seva hospitalització, abans de donar-los l'alta. Salut també ha informat que negocien amb l'Ajuntament de Torres de Segre (Segrià) per destinar un equipament per aïllar sospitosos de covid-19.

Un brot al Maresme, en el punt de mira

A la resta de Catalunya també hi ha preocupació pels rebrots que han sorgit en les últimes hores. És el cas de Vilassar de Mar, on es tem un nou brot a partir d’un positiu que va participar en una reunió amb unes 60 persones. Ha estat el CAP de Vilassar de Mar qui ha detectat el possible brot, que ara s’està investigant, procedint a detectar totes les persones assistents a l’acte i que es podrien haver contagiat. Aquestes persones hauran d’aïllar-se a casa per evitar més contagis i segons ha informat l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, el possible brot no està centralitzat a Vilassar de Dalt, perquè afecta persones de diferents pobles de la comarca.

Brot al Club de Polo de Barcelona

A Barcelona s’ha detectat un brot al Reial Club de Polo, on s’han suspès els seus casals d'estiu a causa de tres casos positius de coronavirus entre els seus monitors. Després de detectar-se tres casos al restaurant es va tancar aquesta instal·lació, i després se n'han detectat sis casos més. Amb 12 casos en total, s'ha suspès el casal indefinidament i el restaurant estarà tancat almenys fins diumenge vinent. En total hi ha uns 300 infants inscrits.

Els primers tres casos entre els treballadors del restaurant es van detectar diumenge, i aquell vespre ja es va tancar el servei. Es van fer proves PCR a desenes de treballadors, sis dels quals, cambrers i cuiners, també van donar positiu, així com tres empleats dels casals infantils. Al recinte només es poden fer esports individuals o sense contacte com tennis, pàdel, hípica, natació o anar al gimnàs.

En general, però, la regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha explicat aquest dijous que a la capital catalana les xifres actuals de nous positius són similars a les de principis del mes de juny. Durant la primera setmana del mes passat hi va haver 63 positius, la segona, 140, la tercera, 84, i la quarta, 90. La setmana passada, primera de juliol, hi va haver 151 positius, i aquesta setmana es manté una mitjana de 20 o 25 casos diaris. En tot cas, ha dit, en declaracions a Onda Cero, que no es poden barrejar els positius per PCR, que són els que tenen el virus en aquell moment, amb els positius per test serològic ràpid, que poden haver passat el virus setmanes abans, i els simples sospitosos sense confirmació.

Tarragona i El Perelló, també afectades

Al Perelló, al Baix Ebre, el Departament de Salut investiga si el brot de coronavirus amb quatre positius arran d'una reunió del claustre de l'institut del Perelló es va expandir en trobades posteriors de directius i docents fora del centre. Els casos positius corresponen a dos directius i les seves respectives parelles, residents a Xerta i Camarles. Un d'ells va participar en la reunió presencial del 30 de juny quan encara no tenia símptomes i, en acabar, va mantenir un contacte fora del centre amb l'altre company que ha donat positiu. A l'endemà, bona part del professorat va compartir un dinar. 

Les quatre persones que han donat positiu es troben aïllades als seus domicilis i de moment no ha estat necessària la seva hospitalització. Aquest dijous al matí, el Departament de Salut ha començat a efectuar les proves PCR per determinar si les 43 persones aïllades i en seguiment han resultat finalment contagiades després d'haver entrat en contacte amb algun dels ja confirmats.

A Tarragona també hi ha preocupació pel brot de coronavirus que s’ha detectat a la ciutat, amb cinc casos positius, tots del mateix nucli familiar, i una vintena més fent-se les proves. L’Ajuntament demana a la ciutadania que aquest brot “serveixi per estar ben alerta perquè la pandèmia no ha acabat”, afirma el portaveu municipal, Xavier Puig. Segons fonts del Departament de Salut, l'evolució del brot de Tarragona es manté igual que en les darreres hores, amb cinc casos positius confirmats i una vintena de persones en quarantena preventiva, que havien estat en contacte amb la família afectada per la Covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article