Depressió, ansietat, estrès, insomni i soledat: els efectes psicològics de la Covid-19

El 46% de la població general presenta depressió i el 60% ansietat, mentre que són el 41% i el 67% entre els sanitaris


Els efectes psicològics més habituals de la Covid-19 són la depressió, l'ansietat, l'estrès, l'insomni i la soledat, segons un estudi sobre l'impacte psicosocial de la malaltia. Així, un 46% de la població pateix depressió, un 60% ansietat, un 17% símptomes d'estrès, un 17% insomni, un 3% té percepció de soledat i el mateix percentatge presenta el trastorn d'estrès post-traumàtic. Pel que fa al col·lectiu sanitari, un 41% té depressió, un 67% ansietat, un 33% estrès, un 29% insomni, un 4% sensació de soledat i un 8% trastorn d'estrès post-traumàtic. L'estudi s'ha fet en base a la revisió sistemàtica de 58 treball científics.

L'estudi s'ha presentat en la primera conferència internacional de Covid-19 i ha comptat amb la participació de científics i investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, el departament de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'IrsiCaixa, la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic (UVic) i la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Cataluya (UOC).

L'informe revela que els col·lectius amb més risc de patir els efectes psicològics de la covid-19 són les dones, els joves i els sanitaris o les persones dedicades a la cura de malalts. Només un 2% els estudis sobre els efectes psicològics de la malaltia s'ha centrat en els malalts.

Sobre això, l'investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i coordinador de la revisió, José A. Muñoz-Moreno considera que pot estar relacionat amb el fet que la prioritat mèdica ha estat abordar els problemes físics que posaven en perill la seva vida. "Serà a partir d'ara quan els sistemes de salut de tot el mon ens podrem centrar en els aspectes psicològics de la malaltia que segur que ens afectarà a llarg termini", ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article