El Parlament insta el Govern a revertir en dos anys la privatització de l’assistència mèdica de les residències

La cambra demana un sou mínim dels professionals de 1.200 euros bruts i 9.000 milions més del fons estatal


El Parlament insta el Govern a revertir en dos anys la privatització de l'assistència mèdica a les residències perquè "aquesta sigui assumida per professionals del sistema públic de salut". Es tracta d'una proposta de resolució de PSC-Units en el ple monogràfic sobre residències que s'ha aprovat amb els vots de JxCat, ERC, PSC, comuns i CUP, i l'abstenció de Cs i PPC. També s'ha aprovat una proposta de JxCat i ERC que insta a "un nou model d'atenció sanitària integrada" a les residències. Pel que fa als sous dels treballadors, s'ha aprovat una proposta de la CUP que reclama un sou mínim de 1.200 euros bruts en 14 pagues. I també ha tirat endavant la reclamació a l'Estat de 9.000 milions d’euros més per a Catalunya del fons estatal de la Covid-19.

Totes les propostes conjuntes de JxCat i ERC han estat aprovades. Concretament la que fa referència als canvis del model, insta a implementar el desplegament del Pla d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya als centres residencials generant "un model d'atenció sanitària i integrada" per tal d'assolir una "història social i sanitària única i compartida". Un nou model d'integració que implica l'atenció farmacèutica, la provisió de material sanitari i l'accés als sistemes d'informació social i sanitari. Aquest punt s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte Cs i la CUP que s'hi han abstingut.

Pel que fa al text aprovat proposat pel PSC insta el Govern a "encetar una reforma del model assistencial català que tingui com a objectiu millorar la qualitat assistencial de les persones grans" i aposta per "revertir, en el termini de dos anys, la privatització de l’assistència mèdica als centres residencials catalans, perquè aquesta sigui assumida per professionals del sistema públic de salut, en el marc de l’atenció comunitària".

En canvi, sobre el model de gestió de les residències, el ple ha rebutjat la proposta de la CUP que apostava per "internalitzar la gestió de la totes les residències de gent gran i centres residencials per a persones amb discapacitat de titularitat pública". JxCat i ERC hi han votat en contra. Una altra de les propostes del PSC aprovades, aquesta vegada amb el vot en contra de JxCat i ERC, insta a crear en el termini de sis mesos la comissió de qualitat assistencial com a organisme públic independent, i dona dos mesos per començar un procés de renovació del mètode d’inspecció dels centres residencials.

D'altra banda, la cambra ha donat llum verda a un text de JxCat i ERC que fa un seguit de reclamacions a l'estat espanyol. La primera és que compleixi l'obligació de finançar el 50% de la llei de dependència; demanar el reconeixement del deute històric de l'incompliment en aquesta matèria calculat en 3.649 milions i reclamar un augment de 9.000 milions per a Catalunya dels fons estatal de la Covid-19 a repartir entre les autonomies per arribar als 25.000. Aquest punt sobre les peticions a l'Estat s'ha aprovat amb el vot a favor de JxCat, ERC i la CUP mentre que PSC i PPC hi han votat en contra.

No es reprovarà El Homrani per la gestió de les residències

La proposta de resolució de PSC i CatECP per reprovar el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per la gestió de les residències durant la Covid-19 ha decaigut després de tres empats a 65. El ple monogràfic d'aquest divendres ha votat les propostes dels grups, i la cambra ha evitat reprovar El Homrani gràcies a l'abstenció de la CUP i els vots en contra de JxCat i ERC.

Els dos grups proposants, Cs i PPC hi han votat a favor. El PPC també havia proposat que el Parlament constatés la "irresponsabilitat política" del Govern amb la gestió de les residències. Però també ha decaigut després d'un altre triple empat idèntic: 65 vots a favor (Cs, PSC, CatECP i PPC), 65 en contra (JxCat i ERC) i quatre abstencions (CUP).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article