Un jutjat no ratifica l’enduriment del confinament de Lleida i el Baix Segre decretat pel Govern

L'executiu diu que buscarà “el camí jurídic” per poder aplicar la mesura davant una situació “prou greu”


El jutjat d'instrucció número 1 de Lleida en funcions de guàrdia no ha ratificat l'ordre del Govern d'endurir el confinament de Lleida i set municipis més del Segrià anunciada aquest diumenge arran de l'empitjorament de la situació epidemiològica. En la resolució, notificada aquesta matinada, la jutgessa considera que la resolució del Govern “sembla una còpia” del decret de l'estat d'alarma del passat 14 de març del govern espanyol i afegeix que el que es pretén és “eludir” l'estat d'alarma parcial previst a la legislació.

Afegeix que la presa de mesures “de tanta gravetat” és una competència estatal i que el president del govern pot sol·licitar al govern espanyol la declaració de l'estat d'alarma. Tot i això, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) d'aquesta dilluns publica la resolució del Govern.

La jutgessa repassa la situació epidemiològica del Segrià per avaluar la proporcionalitat de l'enduriment establert per l'executiu català. En aquest sentit, assegura que es presenten com a “brots controlats”, onze d'ells a empreses i dues d'aquestes de “municipis diferents als que es pretenen confinar”. Afegeix que no es concreta on estan la resta de brots i assegura que només apareix en l'informe epidemiològic “de passada” la referència a la transmissió comunitària i no es concreta si aquesta és “extrema i greu” com per determinar aquest enduriment.

Per tot això, assegura que les mesures preteses “no només no són proporcionals sinó que es basen en dades i expressions genèriques que fan que una mesura tan greu i restrictiva resulti indiscriminada al mateix temps que desproporcionada, no havent-se identificat ni subjectivat ni limitat temporalment l'actuació administrativa pretesa”.

La jutgessa afirma que la llei orgànica de mesures especials en matèria de salut pública és “molt ambigua” al referir-se a que es podran adoptar mesures per al control de malalts o persones que hagin estat en contacte amb aquests, així com les que es considerin en cas de risc de transmissió. “Entendre que aquest precepte permet unes mesures de tanta gravetat i de tantes conseqüències de tot tipus, però especialment socials i econòmiques, com les que es demana ratificar és inacceptable, especialment perquè precisament l'Estat té a les seves mans mecanismes legals oportuns per pal·liar els seus efectes en cas d'adoptar-se aquestes mesures”, argumenta.

La Generalitat disposa ara de 15 dies per presentar un recurs d'apel·lació. La fiscalia havia dirigit un escrit al jutjat d'instrucció número 1 de Lleida oposant-se a la ratificació de l'enduriment. En el document, el fiscal argumentava que per prendre mesures “de tanta gravetat"” cal demanar al govern la declaració de l'estat d'alarma. La jutgessa ha acabat donant la raó a aquest posicionament.

El Govern diu que buscarà “el camí jurídic” per a l’enduriment del confinament 

La reacció del Govern a la postura del jutgat d'instrucció número 1 de Lleida no s’ha fet esperar. La consellera de Salut, Alba Vergés,  ha assegurat que el Govern buscarà “el camí jurídic” per aplicar l'enduriment del confinament, i ha  defensat que són unes mesures necessàries davant la situació que viu Lleida.

“No entenem que es pugui aturar una cosa tan seriosa com aquesta”, ha dit Vergés en declaracions a Catalunya Ràdio. La consellera ha defensat que els serveis jurídics han estat “abocats” en la resolució que es va aprovar aquest diumenge i no creu que s'hagi fet res malament. Ha afegit que la llei de salut pública dona al Govern “potestat” per prendre mesures i ha defensat que l'objectiu és aturar la propagació del virus.

Vergés creu que la situació “és prou greu com per no passar per davant altres temes menys jurídics”, ja que l'objectiu principal ha de ser la salut de la gent. Vergés ha assegurat que ara no es pot entrar en una situació de recursos i deixar passar els dies sinó que l'objectiu ha de ser aplicar les mesures “quan abans millor” per evitar que s'agreugi la situació, tot i que donant “seguretat jurídica” a tothom.

La consellera ha assegurat que havia informat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre aquestes mesures i que compartien que aquestes eren “necessàries i no es prenen per capritx”. “No tenim cap intenció de restringir res si no fos absolutament necessari i no hi hagués un bé superior”, ha manifestat.

Aragonès lamenta la “mala decisió judicial”

En una línia semblant s’ha manifestat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, qui ha qualificat de “mala decisió judicial” i “precipitada” que un jutjat hagi tombat l'enduriment del confinament a Lleida i set municipis més. “Entre un jutge i un metge a l'hora de protegir la meva salut, ho tindria clar”, ha afegit el vicepresident en una entrevista a Ser Catalunya.

Pocs minuts abans de la reunió de membres del Govern per analitzar la situació, Aragonès ha avançat que s'exploren “tots els camins jurídics” per aplicar les mesures en aquesta zona. I ha defensat que no es pot esperar quinze dies per posar-les en marxa, perquè llavors “seria massa tard”. Tot i la decisió judicial, Aragonès s'ha mostrat convençut que es tracta d'un “petit impediment”.

Els alcaldes lleidatans, “perplexos” i desconcertats

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s'ha mostrat "perplex" per la decisió d'un jutjat de no ratificar l'enduriment del confinament i ha exigit "claredat". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha demanat al Govern, el govern espanyol ,"i a qui sigui més que s'hagi d'implicar", que arribin a una "conclusió clara" i ha mostrat la seva preocupació per la "inseguretat jurídica". També altres alcaldes lleidatans han mostrat el seu desconcert davant les decisions i la gestió que s’està fent de la crisi sanitària a Ponent.

"Difícilment podem transmetre als ciutadans indicacions precises i objectives", ha lamentat Pueyo. L'alcalde ha reivindicat que "amb la salut no s'hi hauria de jugar" i ha dit que "no és moment de fer política de partit sinó de prendre decisions d'alçada". "Oscil·lo entre la perplexitat i la indignació, perquè estem afegint incertesa als ciutadans", ha manifestat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article