L’Hospitalet de Llobregat es prepara per controlar els brots que preocupen a l’àrea metropolitana de Barcelona

L’alcaldessa Núria Marín demana a la població que “extremi les precaucions” i detalla que ja hi ha 300 casos positius, segons Salut


L’Hospitalet de Llobregat es prepara per controlar els brots que preocupen tota l’àrea metropolitana de Barcelona. Les darreres xifres del cap de setmana detallaven que la població havia passat dels 30 als 100 casos a la setmana, però les xifres són de major abast, segons ha informat l’alcadessa Núria Marín, després de reunir-se aquest dilluns amb el Departament de Salut. El nombre de positius puja fins als 300 casos. Aquest “repunt” es concentra, sobretot, als barris de la Torrassa, Collblanc i la Florida, tot i que també ha explicat l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, que hi ha algun cas a Pubilla Cases. Segons Salut, “les cadenes estan controlades”, però l’alcaldessa ha demanat a la ciutadania que extremi preocaucions i ha començat ja a aplicar mesures per controlar el brot, com el tancament de centres públics, biblioteques, gimnasos, zones esportives o casals d’estiu.

Així, l’alcaldessa Marín ha fet una crida general a ser “molt proactius” per frenar els contagis de coronavirus, després que s’hagin incrementat de forma “important” en l'última setmana. “És molt important que estiguem mentalitzats que la Covid-19 encara forma part de les nostres vides fins que no tinguem les vacunes”, ha subratllat durant el cap de setmana. “No estem en la situació del Segrià ni molt menys, però hem de ser proactius perquè no passi”, ha assenyalat. Per fer seguiment de les mesures adoptades i de l'evolució del brot, l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat i el Departament de Salut han creat un comitè de crisi que es reunirà diàriament.

Marín ha alertat que la ciutat, d’uns 260.000 habitants, forma part de la conurbació de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Hem de ser realistes. El transport públic, les relacions de treball, i les d'oci fan que ens movem en aquesta àrea metropolitana. Hem d'intentar aturar-ho el més ràpidament possible”, ha advertit. L'alcaldessa ha insistit en la protecció individual i col·lectiva amb l'ús de mascaretes, ara obligatòries; a mantenir les distàncies físiques i rentar-se de forma molt freqüent les mans. També cal tenir especial cura a protegir les persones grans i en situació de vulnerabilitat.

Tancament d’instal·lacions públiques i reforç a la sanitat primària

Pel que fa a les polítiques municipals, el consistori ha començat a prendre mesures, com difondre la informació a través d’agents cívics, Protecció Civil, Guardia Urbana, voluntaris i altres persones que puguin “ajudar a traslladar a la ciutadania la importància de respectar aquestes mesures que recomanen les autoritats sanitàries”, ha destacat. A més, l’alcaldessa es va posar en contacte amb el Departament de Salut quan va tenir coneixement aquest divendres passat i ha suggerit crear un comitè de crisi o d'emergència per fer un seguiment exhaustiu de la situació.

“Estem disposats a prendre qualsevol decisió que vagi en la línia de garantir el confinament d'aquestes persones i la seguretat de la resta de veïns, de la ciutat i de l'entorn metropolità. El que fem a l'Hospitalet serà en benefici de la resta de municipis”, ha afirmat. Els barris de la zona nord de la ciutat són els més impactats ara com ara per aquest augment de casos i és on prioritzaran la vigilància en els propers dies, ha dit Marín.

En aquest sentit, el consistori ha tancat ja les pistes esportives a l’aire lliure per evitar contactes que facilitin la propagació de la Covid-19, segons han confirmat fonts municipals, i es prepara per fer el mateix en altres instal·lacions públiques, com puguin ser centres cívics, biblioteques, petanques o centres culturals. A més, es recomana a bars i restaurants prioritzar l’ús de les terrasses. L'alcaldessa demana al Govern que faci un esforç per saber d’on provenen els casos detectats per poder evitar nous rebrots a la ciutat i la seva propagació en el conjunt de l’àrea metropolitana. “No som una illa”, ha recordat. També exigeix més recursos a l’atenció primària per poder fer un millor seguiment dels pacients.

Deu casos en una residència

Alhora, la residència La Torrassa ha notificat, a través d’un comunicat, que ha identificat vuit casos positius entre les persones residents i un entre els treballadors, arran que un treballador del centre notifiqués haver donat positiu de Covid-19 el 5 de juliol. Així, la residència va procedir a fer les proves entre tots els treballadors i persones residents. El resultat és que hi ha cinc són persones que ja havien passat la Covid-19 a l’abril i que havien donat negatiu en el PCR al mes de maig i de juny, que ara han tornat a donar positiu. Els altres tres restants han donat positiu per primera vegada. Entre l’equip de professionals, només un treballador ha donat positiu, però estava de vacances des del 24 de juny i no hauria tingut cap contacte amb el centre.

A més, la residència avisa que cinc de les persones que han donat positiu van estar en contacte amb les seves famílies durant aquests dies. Cap, però, d’aquests residents havia estat en contacte amb el treballador afectat. Un altre havia estat visitat a l’hospital. Totes les sortides familiars han estat en l'entorn del barri de la Torrassa.

A més, informa que tots els residents afectats estan completament asimptomàtics i es troben aïllats a les habitacions, d’acord amb el protocol. “Davant de la situació i la possibilitat que el contagi s’hagi produït durant les sortides familiars, la residència ha suspès tant les sortides familiars com les visites de les famílies al centre i s’han informat de la situació als familiars de tots els residents”, expliquen en el comunicat.

Dels 300 casos, la majoria es concentren al barris nord de la ciutat. N'hi ha 81 a la Torrassa, 47 a Florida Nord, 34 a Florida Sud i 44 a Collblanc. A més, la majoria de la població afectada és “jove”, d’entre 20 i 50 anys, i, a diferència del que va passar al principi de la pandèmia amb la gent gran, això obliga a modificar les polítiques de prevenció per “paralitzar” el virus.

A més dels vuit pacients asimptomàtics de la residència de la Torrassa, hi hauria un grup de persones infectades a partir d'un brot al club de Polo de Barcelona, on hi ha treballadors que són de L'Hospitalet. També hi ha 11 persones contagiades per una persona que va arribar a la ciutat amb un vol internacional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article