El Govern aprovarà un decret llei de rebrots per mantenir el confinament del Segrià

Torra no accepta la decisió judicial i demana als ajuntaments de la comarca lleidatana que segueixin les recomanacions de la Generalitat


Davant la decisió d’un jutge d’instrucció d’invalidar el confinament domiciliari a vuit municipis del Segrià, inclosa la ciutat de Lleida, que va anunciar aquest cap de setmana el Departament de Salut, aquest dilluns han comparegut el president Quim Torra i el conseller de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda Pere Aragonès per anunciar que el Govern aprovarà un decret llei de rebrots per poder mantenir el confinament al Segrià. Mentrestant, Torra desestima la decisió del jutge i demana als ajuntaments de la comarca lleidatana que segueixin les recomanacions de la Generalitat, com han fet fins ara.

Tot i així, el president de la Generalitat reconeix que, de moment, les mesures no estan oficialment en vigor, per la paralització del jutge, i que no pot fer complir obligatòriament als municipis el confinament. A la pregunta de si els Mossos poden fer complir el tancament a peu de carrer, es limita a demanar a la ciutadania i als ajuntaments que segueixin els consells de la Generalitat i que les forces de seguretat seguiran abocant els seus esforços a mantenir el confinament perimetral. 

Aquest nou decret llei de rebrots ha de permetre concretar mesures estrictes en cas de confinament d’un territori a Catalunya, no només per al cas específic del Segrià. Preguntat pel possible rebrot a L’Hospitalet de Llobregat, Torra ha aclarit que aquest dilluns l’alcaldessa de la població i membres del Departament de Salut i del Govern es reuneixen per acabar de decidir quines mesures caldrà prendre de forma immediata.

“No cal un nou estat d’alarma”

D'altra banda, tant president com vicepresident han coincidit a rebutjar que sigui necessari decretar un nou estat d'alarma des del govern espanyol pera evitar situacions com la del Segrià i el jutge. “Què es va aplicar estat d'alarma on s'ha limitat el sufragi i el dret a vot? No. Una altra manera de gestiona la pandèmia és possible. I se'ns ha dit que tenim les competències per gestionar-ho i per tant, així ho farem”, ha dit Torra.

Aragonès, per part seva, s'ha expressat en el mateix sentit recordant que “amb l'actual marc normatiu hi ha totes les eines per evitar un nou estat d'alarma”. “Tenim totes les eines per poder-ho fer. Ens mantenim en aquests instruments i no hi ha cap raó que ens faci pensar que cal avançar en aquest sentit”, ha afegit el vicepresident. 

D'altra banda, Aragonès ha considerat que “no ha estat un error” impulsar mesures de canvi en el contracte de Ferrovial amb el sistema de rastreig de contactes dels positius en Covid-19. “Seguim els mecanismes de reforç de capacitat de seguiment de contactes i especialment de les àrees de salut pública, i incrementarem els controls vinculant tots els actors del sistema”, ha conclòs.

La fiscalia de Lleida torna a advertir Torra

La fiscalia de Lleida ha tornat a advertir, però, aquest dilluns a la Generalitat que el decret llei que pretén aprovar per endurir el confinament al Segrià és “il·legal”. El ministeri públic fa referència a l’article 86 de la Constitució Espanyola i a l'article 64 de l'Estatut de Catalunya que recullen que no es poden regular per decret llei els drets fonamentals dels ciutadans. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost a la notícia a través de les xarxes socials preguntant-se "Però això què és?". La Fiscalia de Lleida recorda que qualsevol persona o col·lectiu afectat per aquesta mesura pot presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret al Tribunal Constitucional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article