Barcelona triplica fins a 458 els casos de Covid-19 l'última setmana, amb 24 “petits brots controlats”

L'Ajuntament potencia un ‘hotel social salut’ i veu “insuficient” els 120 de rastrejadors


La ciutat de Barcelona gairebé va triplicar els casos de Covid-19 la setmana passada, passant de 164 a 458, sobretot entre els joves i persones de mitjana edat i en trobades familiars i d'amistats. Els districtes amb més increment han estat l'Eixample i Sants-Montjuïc.

En total hi ha 24 “petits brots controlats” de com a mínim quatre persones, tres d'ells en residències geriàtriques. L'alcaldessa, Ada Colau, ha dit que la situació és “preocupant”, però “no alarmant” ni comparable amb la del Segrià. No obstant, l'Ajuntament ha decidit mantenir en funcionament i potenciar un dels anomenats ‘hotels socials salut’ per permetre el confinament adequat a alguns infectats, i ha demanat que la Generalitat incrementi els 120 rastrejadors actuals.

La majoria de nous casos a Barcelona són per contactes en àmbits no laborals, com familiars, domicili o amistats. Només s'ha detectat un cas procedent de l'exterior, d'una persona que va venir del Pakistan i va infectar tres persones més del mateix domicili. També hi ha tres brots, d'almenys un cas, en tres residències geriàtriques. De moment no es vincula cap brot amb els de L'Hospitalet de Llobregat, però no es descarta.

A l'Eixample els casos han passat de 45 nous la primera setmana de juliol a 119 durant la següent setmana. A Sants-Montjuïc s'ha passat de 29 a 146 casos nous. Només divendres passat es van declarar 247 casos nous: 89 entre joves de 15 a 34 anys i 119 entre adults de 35 a 64 anys. De moment no es té constància que la revetlla de Sant Joan expandís alguns d'aquests brots, però tampoc es descarta. La setmana passada hi va haver 22 nous ingressats hospitalaris, davant dels 16 de la setmana anterior.

En una roda de premsa amb la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, el consistori ha volgut demanar un cop més a la ciutadania responsabilitat i que no es “relaxi” en les mesures de seguretat sanitària ja conegudes: distància social, mascareta i higiene de mans.

Rastrejadors “insuficients”

Alhora, però, Colau ha remarcat la importància del seguiment i rastreig dels casos per evitar l'expansió dels brots. Per això, ha demanat a la Generalitat augmentar l'actual nombre “insuficient” de tècnics que fan aquest rastreig, que actualment és de 120 a tot Catalunya, amb tres torns de matí, tarda i cap de setmana de 40 tècnics. L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha calculat que cal un rastrejador per cada tres nous casos diaris de covid, perquè cada nou cas requereix una mitja hora per identificar-lo, localitzar-lo i parlar-hi per donar-li recomanacions i estudiar possibles nous contactes.

Per això, Colau ha demanat formalment a la consellera de Salut, Alba Vergés, que convoqui de forma extraordinària per aquest dimarts la comissió mixta de seguiment de la Covid-19 a Barcelona, conjuntament amb L'Hospitalet de Llobregat. Colau ha dit que no vol entrar en polèmiques i ha promès “lleialtat institucional”, diàleg entre administracions i no augmentar “la confusió i la incertesa”. Per això, no ha volgut valorar la decisió d'un jutjat de Lleida de no autoritzar el confinament domiciliari del Baix Segre.

En tot cas, Colau i Tarafa han dit que durant el pic de la pandèmia van aprendre que l'anticipació era clau. Per això, ara s'ha mantingut obert i es reforçarà un ‘hotel social salut’, prop de la Sagrada Família, amb 80 habitacions on s'allotjaran infectats asimptomàtics o amb símptomes lleus que no puguin confinar-se correctament a casa seva, o fins i tot famílies d'infectats que no puguin conviure juntes per falta d'espai. També estan reservats 30 pisos turístics.

Així mateix, s'ha reforçat l'atenció domiciliària a persones vulnerables amb la distribució d'aliments i EPI i la recollida de residus. S'incrementarà el nombre d'agents cívics que fan la vigilància del compliment de les normes, sobretot als districtes més necessitats, i un equip municipal vetlla pel compliment de les normes sanitàries als 900 equipaments municipals. A les quatre residències geriàtriques municipals s'obligarà els familiars a visitar els seus parents vestits amb EPI.

D’altra banda, l'Ajuntament farà una roda de premsa setmanal per valorar els casos i les mesures, que de moment no preveuen el confinament domiciliari de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article