El Govern modifica la Llei de Salut Pública per permetre els confinaments per la Covid-19

L’executiu concretarà aquest dimarts les mesures previstes per contenir els brots del Segrià


El Govern ha aprovat aquest dilluns al vespre en una reunió extraordinària un decret llei de modificació de la llei de Salut Pública i d'adopció de mesures urgents per fer front al risc de rebrots de la Covid-10 i en què s'inclou un nou apartat que faculta les autoritats sanitàries per limitar l'activitat, el desplaçament de les persones i la prestació de serveis en determinats àmbits territorials en cas de situacions de pandèmia o epidèmia.

Segons l'Executiu, l'adopció d'aquestes mesures té com a objectiu garantir el control dels contagis i protegir la salut de les persones. El Govern dictarà aquest dimarts les mesures per contenir els brots del Segrià.

Al seu torn, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que cal prendre "mesures addicionals" al Segrià, perquè "hi ha transmissió comunitària a Lleida" i ha instat a la població a seguir les recomanacions de "l'autoritat sanitària de la Generalitat". Illa ha afirmat, aquest dilluns a la tarda en roda de premsa, que les autonomies tenen a la seva disposició els instruments per actuar amb "mesures pertinents" davant dels brots.

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que, tot i que "la mesura més eficaç és el confinament", també es poden aplicar altres mesures que poden tenir un "impacte suficient" per controlar la pandèmia.

Per exemple, mesures com modificar els horaris en què es poden utilitzar els llocs públics o limitar els aforaments o la prestació de serveis en què hi ha una gran afluència. "No seran tan eficaces com el confinament, però sí suficients", ha dit.

Sobre el comportament que haurien de tenir els ciutadans del Segrià després de la resolució d'un jutjat de Lleida, Simón els ha instat a "valorar si val la pena o no" sortir de casa. "Qualsevol pot obrir una porta i sortir però cal pensar abans si ha de sortir", ha afirmat.

"Cadascú ha de ser capaç de valorar el tipus d'exposició a la qual estarà, la probabilitat que té d'implementar altres mesures de control" i, ha recordat, "no tots els grups tenen el mateix impacte". Simón ha fet una crida als joves i els ha avisat que la 'nova normalitat' "no és tornar a allò de sempre". El director del CCAES ha remarcat que la població no s'hauria de moure amb grups "excessius" de gent.

“Paper preponderant” de les autonomies

Illa ha dit que les CCAA són les que tenen un "paper preponderant" en la presa de decisions i són elles les que han de prendre les decisions que estimin convenients. El ministre de Sanitat ha dit que les autonomies "han estat actuant correctament" i ha dit que l'Estat havia autoritzat les mesures de confinament que han estat tombades pel jutjat de Lleida.

El ministre de Sanitat ha afirmat que els serveis jurídics de la Generalitat estan "buscant mesures adequades" i el govern espanyol està en "contacte permanent" amb la conselleria de Salut. Segons Illa, tenen una "comunicació fluida" i les autoritats judicials només han qüestionat les decisions de les autonomies aquesta única vegada.

El confinament a Lleida, a partir de mitjanit

Amb el decret llei aprovat, el Govern també ha aprovat aquest dimarts l'enduriment del confinament per a la ciutat de Lleida i set municipis més del Segrià, i que es preveu que entri en vigor a mitjanit i duri 15 dies. La resolució de l'executiu decreta de nou les restriccions en la mobilitat, les activitats de restauració i les comercials, i prohibeix reunions de més de deu persones, com ja es va intentar fer abans que el jutjat de guàrdia ho tombés la matinada de dilluns.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, s'ha mostrat confiada que ara el jutjat contenciós administratiu al que s'ha presentat la resolució no hi posarà impediments perquè el decret que el Consell Executiu va aprovar dilluns al vespre dona "el marc legal" per poder implementar les mesures.

El Consell Executiu ha fet el que ja tenia previst i anunciat. Després que una jutge de guàrdia tombés l'enduriment del confinament per a Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Serós, Soses, Torres del Segre i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat, el Govern es va reunir dilluns al vespre de forma extraordinària per aprovar un decret llei que emparés jurídicament les mesures que volia per a aquest territori. Dit i fet. Amb el decret en vigor i publicat, l'executiu ha aprovat aquest dimarts al matí una nova resolució amb pràcticament les mateixes mesures que va tombar la jutgessa, i que entraran en vigor a les 00.00 hores d'aquesta mitjanit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article