Arrels recopila en un web els censos de les persones que dormen al ras a Catalunya

El director de l’entitat veu “imprescindible” conèixer la realitat del sensellarisme per guiar noves polítiques socials


Arrels Fundació ha desenvolupat un portal web amb l’objectiu de fer recomptes i censos de les persones que viuen al carrer a tot Catalunya, i que estarà a disposició de les administracions, entitats i ciutadania amb la finalitat de proporcionar una visió més detallada del sensellarisme, amb dades més actualitzades i noves solucions per fer front a la problemàtica.

Fins ara, només 11 municipis catalans aquesta darrera dècada han facilitat recomptes i censos a partir d’iniciatives locals per conèixer la situació de les persones que viuen al carrer, comptabilitzant-se 1.599 persones al ras. Per un altre costat, el 2017, l’Estratègia integral per a fer front al sensellarisme a Catalunya, va recollir dades de 719 municipis, xifrant-ne en 2.347 les persones que viuen al carrer conegudes pels serveis socials, entre més de 53.000 persones en altres situacions diverses de sensellarisme.

“Conèixer aquesta realitat és un primer pas, bàsic però imprescindible, per guiar les polítiques socials i desenvolupar recursos útils que s’adaptin a la situació i s’enfoquin a aconseguir que ningú hagi de viure al carrer i a garantir el dret a l’habitatge”, manifesta el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets.

Recomptes i censos

Ja al 2015, el Parlament va instar al Govern a fer recomptes cada dos anys per conèixer la quantitat de persones sense llar a tot Catalunya, una mesura qualificada d’“eina imprescindible” per Arrels Fundació per obtenir informació quantitativa i qualitativa de les persones que viuen al carrer. Al 2017, l’objectiu es va incloure a l’Estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya, encara pendent d’aprovació, dotació i implementació.

Tot i això, a l’actualitat només s’han organitzat recomptes a 11 municipis catalans com Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Terrassa, Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sabadell i Reus, ciutats que representen el 40% de la població a Catalunya.

Malgrat que l’objectiu de l’entitat és fer recomptes dels 947 municipis de Catalunya i actualitzar les xifres, fins aquest moment s’ha centrat en conèixer dades de 66 municipis amb més de 20.000 habitants. Més enllà dels recomptes, l’altra eina que posa Arrels Fundació a disposició dels municipis és la del cens, que permet obtenir informació qualitativa sobre com viuen les persones sense llar, en quines condicions i en quina situació es troben.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article