El Sindicat de Llogaters celebra que el Parlament doni el “primer pas” per regular els lloguers: “És un fet històric”

L’entitat pacta una “regulació de mínims” amb Justícia i compta amb el suport dels grups ERC, JxCat, CatECP i la CUP

El Sindicat de Llogaters ha celebrat que el Parlament hagi donat aquest dimecres el "primer pas" per regular el preu del lloguer amb l'impuls d'una proposició de llei pactada amb el Departament de Justícia i que compta amb el suport d'ERC, JxCat, CatECP i la CUP. "És un fet històric", remarquen en un comunicat en el qual conviden a Cs, PSC i PP a votar a favor del text.

L'associació diu que es tracta d'una "regulació de mínims" però que suposa un "primer pas" per recuperar drets i garanties "retallats en favor de l'especulació" durant les últimes dècades. El text preveu que, com a norma general, els nous contractes per habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior.

A més, el text disposa que si l'habitatge tenia un preu per sobre de la mitjana de la seva zona, el nou contracte haurà de tenir com a valor màxim el valor que estableix l'índex de preus de la Generalitat. En el cas d'habitatges que es posen a lloguer per primera vegada, hauran d'ajustar-se al preu mitjà que marqui l'índex.

"Això significa que s'atura l'escalada de preus i que es produiran baixades moderades a la meitat d'habitatges llogats, que actualment es troben per sobre del preu mitjà", diu el Sindicat de Llogaters. L'organització recorda que la norma es dotarà d'un règim sancionador que n'assegurarà el seu compliment.

La regulació preveu algunes excepcions per casos de gran rehabilitació, obres de millora, relació de parentiu entre propietari i llogater i altres règims de rendes. Així mateix, els habitatges d'obra nova, que no es veuran afectats per la regulació durant els primers tres anys.

El text es registrarà al Parlament en format de proposició de llei de lectura única. Segons l'entitat, això significa que la norma previsiblement entrarà en vigor abans d'acabar l'estiu en els 60 municipis de més de 20.000 habitants "amb un mercat d'habitatge tens". Al cap d'un any, els òrgans competents per cada municipi hauran d'aprovar la continuïtat de la regulació. "Aquesta proposició de llei encarna els desitjos d'una part molt àmplia de la societat civil", assegura l'organització, que afirma que seguirà treballant per "recuperar la funció social de l'habitatge".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article