Les mares perden un 11,4% dels ingressos en el primer any de tenir un fill i un 28% a llarg termini

Un estudi del Banc d’Espanya diu que els guanys de les dones “mai retornen als nivells previs a la maternitat”


Les mares perden un 11,4% dels ingressos que tenien abans de tenir un fill en el primer any de maternitat i un 19,5% el segon, segons un estudi del Banc d'Espanya publicat aquest dijous. A més, l'informe assenyala que, a llarg termini, les dones segueixen perdent poder adquisitiu, fins arribar a un 28% de caiguda en els ingressos. Aquest percentatge, diu el Banc d'Espanya, és similar al d'altres països europeus. 

En canvi, pels homes els ingressos en el primer any de naixement d'un fill creixen un 0,15% i en 10 anys només poden arribar a baixar un 5%. El Banc d'Espanya assenyala la reducció de la jornada laboral, la major probabilitat d'agafar feines a temps parcial o contractes temporals com a principals motius de la baixada d'ingressos.

De fet, l'estudi del Banc d'Espanya diu que la probabilitat que les mares agafin un contracte a temps parcial creix un 30% en el primer any de vida del fill, mentre que en el cas dels homes la tendència és inversa, baixa un 8%. Així mateix, augmenta un 32% la possibilitat que les mares agafin feines amb contractes temporals, mentre que en el cas dels homes baixa un 5%.

D'altra banda, l'estudi també constata que les dones amb menys estudis tenen més probabilitats de reduir les hores de feina i agafar contractes temporals després de la maternitat que les que tenen títols universitaris. Amb tot, al cap dels anys la situació s'acaba equiparant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article