Almenys 500 ‘gestors Covid’ buscaran contactes de casos sospitosos a l’atenció primària

Els 120 rastrejadors actuals faran seguiment telefònic i es demanarà ajuda als ajuntaments per vigilar sobre el terreny


El Departament de Salut preveu dedicar almenys 500 ‘gestors Covid’ per buscar contactes dels casos sospitosos del coronavirus. Aquests professionals, de perfil administratiu i d'atenció ciutadana, estaran presents als mateixos CAP i s'entrevistaran amb els casos sospitosos just després que aquests s'hagin visitat amb el metge de capçalera.

Immediatament, recollirà una llista amb possibles contactes, que s'inclouran en una base de dades i ja seran avisats. Posteriorment, els actuals 120 rastrejadors contractats per Ferrovial faran un seguiment telefònic d'aquests casos sospitosos i els seus respectius contactes, almenys fins que es confirmi el positiu o el negatiu a la prova PCR.

Neix l’Observatori Epidemiològic

Més enllà dels esforços diaris que Salut ha d’engegar per controlar els brots actuals, la conselleria també ha impulsat la creació de l’Observatori Epidemiològic, un projecte que espera millorar la prevenció d’epidèmies gràcies a tecnologies avancades Big Data i Intel·ligència Artificial. Amb un pressupost de 600.000 euros, el 50% dels quals ha aportat la Generalitat, la iniciativa espera generar a mitjans de 2021 una eina de suport en la presa de decisions basada en models epidemiològics per preveure futures epidèmies.

El projecte ha aconseguit unir actors tecnològics com Eurecat, el Cidai, el Barcelona Super Computing Centre o la Mobile World Capital; institucions mèdiques i de salut com l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida; i centres educatius com la Universitat de Girona o la Rovira i Virgili.

Recopilar dades sanitàries

Fins a finals d'any s'exploraran dades sanitàries, ambientals, de telefonia mòbil o censals recollides en dos períodes diferents, entre octubre de 2018 i maig de 2019 i el mateix període de l'any següent, cosa que permetrà comparar i predir "patrons d'evolució" i crear un model més precís de previsió, ha dit Marc Torrent, director del Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI), que s'encarregarà de la coordinació tecnològica del projecte.

En una segona fase, es crearà una eina que automatitzi tot el coneixement processat en indicadors per mitigar les epidèmies fent ús de tecnologies d'intel·ligència artificial com el 'machine learning'. En aquest punt, s'estudiarà incloure dades diferents com mostres d'aigües residuals, dades econòmiques o fins i tot extretes de les xarxes socials. El doctor Oriol Mitjà, metge investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, ha dit que aquest projecte s'ha d'entendre com "una aposta de futur".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article