Els sindicats d'infermeres demanen que el seguiment dels contactes de Covid-19 el faci personal sanitari i no administratiu

Reclamen “personal qualificat” i més recursos econòmics, humans i materials


Els sindicats SATSE i Infermeres de Catalunya han reclamat al Departament de Salut que el seguiment dels contactes de Covid-19 el faci personal sanitari “qualificat” i no administratiu davant l'anunci del Departament de Salut de dedicar almenys 500 'gestors covid' per buscar contactes dels casos sospitosos del coronavirus. 

El sindicat Infermeres de Catalunya ha defensat en una carta que ha enviat a la consellera de Salut, Alba Vergés, que el seguiment “l'ha de realitzar personal sanitari qualificat” i més tenint en compte que es tracta d'una malaltia nova amb simptomatologia molt variable. “Sense menystenir la tasca que realitza el personal administratiu, aquests professionals no estan qualificats per poder fer un seguiment clínic”, assegura.

En una línia molt similar s’ha expressat el sindicat SATSE, qui  ha exigit a Salut que contracti més infermeres per fer el seguiment directament als CAP, que ha d’estar en “mans de personal sanitari”. El sindicat exigeix que es reconsideri el model: “tan essencial és el seguiment dels casos per evitar la propagació de la malaltia, com donar la informació sanitària adient a la persona que s'està contactant”, apunta l'organització. En aquest sentit, afirmen que no es tracta només de fer un llistat i trucades, sinó que “és qüestió de contactar amb les persones, informar i poder donar resposta als dubtes”. 

Segons assegura SATSE, els treballadors del call center no tenen un coneixement sanitari i consideren que si el que truca no és un sanitari, s'estarà “duplicant feina” i “creant alarma” a persones que hauran de trucar o acudir al seu centre de salut.

D’altra banda, ambdós sindicats reclamen més recursos econòmics, humans i materials per dur a terme el seguiment dels casos positius i els seus contactes. Infermeres de Catalunya han criticat que “un cop més” s'estan derivant els diners públics a empreses privades i “no s'estan invertint” en la sanitat pública.

SATSE també expressa preocupació per la “quantitat de mans” que intervenen en tot el seguiment de la Covid-19 i critica que Salut no hagi revertit encara el contracte amb Ferrovial. “Lluny d'això posa a 500 dels seus administratius a recollir dades per passar-les a una mena de call center externalitzat on no hi ha professionals sanitaris”, lamenten.

El problema, asseguren, es podria solucionar contractant personal sanitari directament als centres d'atenció primària i permetent que fossin les infermeres les que gestionessin el seguiment.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article